Neix la Conferència d'Associacions d'Escriptores i Escriptors

Els dies 15 i 16 de març es constitueix la plataforma, que representarà gairebé 9.000 autors en asturià, basc, català, castellà i gallec. L'AELC formarà part de la Conferència, un grup estable de coordinació de les associacions davant de les administracions.

Des de l'any 2016, diverses entitats d'autors han participat en trobades per valorar els punts comuns entre associacions i per treballar per la defensa de la Llei de la Propietat Intel·lectual que afecta els escriptors i traductors de tot l'Estat. Aquest cap de setmana, representants de 16 associacions d'escriptors i traductors es trobaran a Sòria per inaugurar la Conferència d'Associacions d'Escriptores i Escriptors. En nom de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana hi participaran Sebastià Portell, president de l'AELC, i Anna Pantinat, secretària. 

Les entitats que formen el grup ja van treballar activament per formar, l'any 2015, la Plataforma Seguir Creando, que defensa els interessos dels creadors davant les sancions que el govern va imposar a escriptors i traductors jubilats que compatibilitzaven la percepció de drets d'autor amb la jubilació. La redacció i l'aprovació de l'Estatut de l'Artista van ser fruit d'aquesta feina que encara es desenvolupa avui dia. 

Una de les demandes que farà la Conferència un cop reunida la comissió consultiva serà l'exigència de la culminació de l'Estatut de l'Artista, amb el compliment dels compromisos establerts pel que fa a la compatibilitat de les pensions amb els drets d'autor i amb una cotització especial d'autònoms que contempli la intermitència i amb "ingressos derivats de la propietat intel·lectual" pel que fa a la fiscalitat. 
Altres mesures que exigirà el grup d'associacions:

  • La modificació de la norma que trasllada a la legislació estatal la Directiva Europea sobre Drets d'Autor en el Mercat Únic Digital
  • La retribució adequada i proporcionada a autors i periodistes pels usos dels seus continguts a Internet
  • L'actualització del préstec bibliotecari 
  • El reforç dels nivells de transparència en el procés de venda de llibres
  • L'exigència de compensació econòmica a escriptors i periodistes per la col·laboració en mitjans de comunicació (digitals o en paper)
  • La compensació econòmica per la participació en actes culturals d'institucions i entitats privades
  • L'articulació d'un tractament fiscal que pugui beneficiar els autors
  • La creació d'una jurisdicció de Propietat Intel·lectual en l'àmbit judicial

Qui forma part de la Conferència?
Asociación Aragonesa de Escritores (AAE), Asociación Colegial de Escritores de España (ACE), Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya (ACEC), Asociación de Escritores y Escritoras de Asturias (AEA), Asociación de Escritores de Castilla La Mancha (AECLM), Asociación de Escritores de Euskadi – Euskadito Idazleen Elkartea (AEE-EIE), Asociación de Escritores y Escritoras de Extremadura (AEEX), Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Asociación de Escritoras y Escritores in Lingua Galega (AELG), Asociación Navarra de Escritores/as – Nafar Idazleen Elkartea (ANE-NIE), Asociación Riojana de Escritores (ARE), Asociación Valenciana de Escritores y Críticos Literarios (CLAVE), Euskal Idazleen Elkartea (EIE), Nueva Asociación Canaria de Escritores (NACE) i Sociedad Cántabra de Escritores (SCE).

Fotografia: Pexels / fauxels.