Primer seminari de gèneres fantàstics: volant com un coet

Èxit d'assistència, de continguts i valoracions: la celebració del I Seminari de Gèneres Fantàstics de l'AELC, el passat dissabte dia 9 de novembre a la Biblioteca de la Sagrada Família de Barcelona, ha confirmat les millors expectatives pel que fa a l'estat d'aquest àmbit creixent de la literatura catalana.

L'assistència de més de 100 persones amb inscripcions tancades una setmana abans de la trobada i les converses d'escriptors destacats com Margarida Aritzeta, Víctor Garcia Tur, Rebecca Roanhorse, Marc Pastor, Pep Prieto, Susana Vallejo o Mònica Batet deixen ben clares tres realitats sovint massa ignorades del gènere en català: la primera, que el seu èxit indiscutible en les sèries, el cinema o els videojocs, on és de llarg un dels gèneres més presents, comença a traduir-se també en un interès creixent en narrativa, amb l'oportunitat d'or que representa, com van repetir molts dels ponents, per al foment de la lectura entre els joves; la segona, que la incorporació massiva de dones al gènere (editores, llibreteres, crítiques, prescriptores i, és clar, autores i lectores) està suposant una renovació necessària i enriquidora, com va demostrar amb escreix Rebecca Roanhorse en bona part de les seves intervencions, particularment sobre el fenomen dels darrers premis Hugo; i la tercera, que la varietat d'aproximacions al gènere, ja sigui des de la ciència-ficció, la fantasia o literatura del meravellós, el terror, el fantàstic de trencament de la realitat o d'altres modalitats, està sent un camp de conreu extraordinàriament fèrtil pel que fa a la hibridació, el risc formal i de codis i la reflexió. En aquest darrer sentit, el públic assistent va celebrar de forma particular algunes consideracions que es van fer sobre temes com la identitat, el colonialisme, la llengua, el debat fandom-mainstream o la irrupció de nous segells.

Grup seminari fantàstics
Fotografia dels participants © Carme Esteve / AELC - Clica aquí per veure l'àlbum

Els assistents van rebre un llibret amb el relat inèdit i en exclusiva «Benvinguts a la vostra autèntica experiència índia» de Rebecca Roanhorse, guardonat amb els premis Hugo i Nebula 2018, obsequi de l'AELC, Mai Més i El Biblionauta, i en molts casos, a més a més, signat per la mateixa autora, en un magnífic precedent del que, tant de bo, podrien arribar a ser futures edicions del Seminari.

Recupera el seminari
Les intervencions es poden recuperar en vídeo al canal de Youtube de l'Associació i en els enllaços directes següents:

  • La quimera i els ocells. Margarida Aritzeta dialoga amb Víctor Garcia Tur, moderat per Jordi Milian. Mira el vídeo
  • Llamps, monstres i mites. Una conversa amb Rebecca Roanhorse i Alexander Páez (en anglès). Mira el vídeo
  • Teories de la capsa. Modifiquen les sèries l’escriptura de gènere? Taula rodona amb Mònica Batet, Marc Pastor, Pep Prieto i Susana Vallejo, moderada per Josep Maria Bunyol. Mira el vídeo

També pots veure l'àlbum de fotografies del seminari.