Les primeres Jornades Professionals apleguen 120 persones

Es van celebrar els dies 12 i 13 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i a l'Ateneu Barcelonès. La cloenda va ser un recital i sopar literari amb la participació de poetes d'arreu dels Països Catalans a la Biblioteca de Catalunya. Aquestes primeres Jornades Professionals es van organitzar amb l'objectiu de convertir-se en un espai de trobada i de debat on els socis i assistents van poder resoldre dubtes, adquirir competències i compartir la seva expertesa amb especialistes i companys de professió. Recupera aquí l'àlbum de fotografies complet.

El programa va inaugurar-se dijous 12 de desembre amb una taula rodona al voltant de l'autopublicació. Amb el títol «Has pensat mai autoeditar-te? Pros i contres en l’eliminació d’intermediaris», Josep Capsir, escriptor; Genís Roca, consultor; i Bernat Ruiz, editor, van debatre sobre els avantatges i els desavantatges d'aquesta tria. Josep Capsir va explicar el seu cas concret. Es tracta d'un autor que es va autopublicar i va obtenir molt bons resultats quant a vendes i, a posteriori, va començar a treballar amb editorials. Bernat Ruiz va exposar algunes dades sobre autoedició i factors a tenir en compte a l'hora de decidir-se (tipus d'autor, de literatura, de tasques que pot assumir el mateix autor, etcètera). Genís Roca va parlar de diferents necessitats i possibilitats i, sobretot, de les capacitats que tenim amb l'arribada de les tecnologies. També va apuntar que l'autopublicació és un símptoma que hauria de fer reflexionar el sector editorial. La taula es pot recuperar aquí en vídeo al canal de Youtube de l'Associació.

Divendres 13 de desembre al matí va tenir lloc el taller de recitació obert a autors de qualsevol gènere literari amb Odile Arqué. Els assistents van treballar diverses tècniques i van aplicar-les en la lectura de fragments de prosa o poesia individualment. Després es van comentar les millores possibles entre els participants.
A la tarda, es van programar quatre sessions per debatre entorn de la professió dels autors. La primera va anar a càrrec d'Izaskun Arretxe, directora de l’àrea de literatura de l’Institut Ramon Llull (IRL), que va enumerar les línies de l'Institut amb què es treballa la internacionalització dels autors. Presentada per Laia Martinez i Lopez, Izaskun Arretxe va parlar de la residència Faber i Art Omi, del recull sobre residències d'autors de l'IRL i d'ajudes a la mobilitat, entre d'altres. La sessió completa es pot recuperar aquí en vídeo. També posem a disposició els documents de l'IRL sobre festivals literaris i residències. Es tracta d'uns reculls que ha fet l'Institut per poder informar els autors d'aquesta mena de projectes.
Tot seguit, Miquel Cabal va presentar Geòrgia Picanyol, especialista en drets d’autor, que va explicar als assistents què cal saber d'un contracte d'edició. Va destacar els canvis a partir de la creació del llibre electrònic i la introducció del dret a comunicació i transformació i va enumerar el contingut mínim d'un contracte. Durant el torn obert de preguntes, els membres de la junta de l'AELC van recomanar que es reclami el que es consideri abans de signar un contracte, ja que en general els canvis són acceptats. La intervenció completa es pot recuperar aquí en vídeo.
Després es va debatre sobre la necessitat d'un agent literari amb Carlota Torrents, agent literària d’Asterisc Agents. Presentada per Jordi Martín Lloret, va parlar d'aquesta tasca com a acompanyament, gestió i pronòstic de la trajectòria d'un autor. Va apuntar que sovint els autors s'hi interessen quan volen traduir la seva obra i no és un motiu principal per a fer-ho. També va explicar que és una decisió que cal meditar molt prèviament. La sessió es pot recuperar en vídeo aquí.
La darrera intervenció va ser sobre programes i ajuts de la Institució de les Lletres Catalanes, amb Oriol Ponsatí-Murlà, el seu director, que va situar l'organigrama de la Institució, va parlar del sector del llibre com a motor cultural i va repassar amb els assistents els ajuts de què disposen per a la creació i traducció. Es pot recuperar aquí en vídeo.

Sopar literari amb recital de Països Catalans
Com a cloenda de les jornades es va celebrar «Referents. Recital d’autors d’arreu dels Països Catalans» amb més de cinquanta assistents. Hi van participar els autors Joaquim Carbó, Rosa Fabregat, Pau Faner, Gaspar Jaén, Bernat Joan Mari, Joan-Lluís Lluís, Manuel Molins, Teresa Pascual i Rosa Planas. L'acte va ser presentat per Jordi Martín Lloret, vicepresident de l'AELC, va comptar amb acompanyament musical d’Alidé Sans, cantant en llengua aranesa. Bel Olid, presidenta de l'AELC, va tancar l'acte amb unes paraules d'agraïment.

cartell jornades

Cartell de les jornades. Disseny de Dídac Ballester.