El Govern espanyol recupera el model europeu de compensació per còpia privada

Catalan
3 de juliol de 2017

Aquest dilluns al matí el Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret que recupera el sistema anterior de finançament de la compensació per còpia privada, que carrega l'import de la compensació en els fabricants, importadors i distribuïdors dels dispositius que poden ser utilitzats per fer còpies d'obres protegides per la llei de propietat intel·lectual.
 
Amb aquest canvi es desmantella la regulació que va aprovar el Govern espanyol el 2012, amb els vots en solitari del Partit Popular, que finançava la compensació per còpia privada via Pressupostos Generals de l'Estat. Un model declarat il·legal a Europa i que ha resultat nefast per a autors i editors, i per la labor que desenvolupen les entitats de gestió.
 
Aquest viratge del Govern espanyol arriba després que el Tribunal Suprem declarés, el passat mes de novembre, «nul» i «inaplicable en el seu conjunt» el Reial Decret 1657/2012 que ordenava des del 2012 el sistema de remuneració per còpia privada, una sentència que va venir forçada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que el juny de 2016 va declarar il·legal aquest sistema.
 
L'entrada en vigor d'aquest Reial Decret queda pendent de l'aprovació del Congrés dels Diputats, i de fet es tracta d'una regulació provisional, perquè abans d'un any s'hauria d'aprovar un Reial Decret amb l'actualització de dispositius i tarifes. El primer anàlisi, però, amb les informacions disponibles, és que el text recull les principals demandes del sector del llibre —tot i la quantificació a la baixa de l'import de compensació, a més del reconeixement explícit del dret dels autors a rebre una compensació equitativa per la còpia privada de les seves obres.


Trobareu més informació a l'apartat de Temes professionals > Drets digitals d'aquest web.

(Foto: Pexels)
Categoria