Actualitat professional
Més continguts

Entra en vigor un insuficient i inassumible decret sobre Préstec Bibliotecari

2 de setembre de 2014

Aquest agost ha entrat en vigor un Reial Decret del Govern espanyol que estableix el pagament de biblioteques públiques i arxius a les entitats de gestió en concepte de compensació de drets d'autor pel préstec bibliotecari.

Aquest reglament arriba amb sis anys de retard, des que el Govern es va veure obligat a modificar la «Ley del Libro» i incloure-hi una disposició transitòria per evitar una sanció de la Comissió Europea, per inclompliment reiterat de la Directiva 2006/115/CE sobre «drets de lloguer i préstec i altres drets afins als drets d'autor en l'àmbit de la propietat intel·lectual» i sobre «l'obligació de reconèixer als autors el dret d'autoritzar o prohibir el préstec d'originals i còpies d'obres protegides».

El decret estableix dos tipus de remuneració: 0,004 € per cada obra prestada i 0,05 € per cada usuari. Tot i així es dóna un període d'adaptació que s'allargarà fins al gener de 2016, durant el qual la quota per obra prestada se simplificarà calculant 0,16 € pel nombre d'obres adquirides cada any.

Queden exemptes les biblioteques públiques de municipis de menys de 5.000 habitants i les biblioteques d'institucions docents.

Fins a l'entrada en vigor d'aquest Reial Decret, els autors havien de rebre 0,2 € per cada exemplar dels seus llibres disposat per al préstec, però en els últims anys pràcticament cap ajuntament ha abonat el cànon. En declaracions al diari Ara, Guillem-Jordi Graells, president de l'AELC, va dir: «L'any passat es van recaptar prop de 20.000 € a tot l'Estat. La quantitat era tan petita que no es podia ni repartir entre tots els autors i la vam destinar al fons assistencial de CEDRO».

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), a través de declaracions de Guillem-Jordi Graells a diversos mitjans de comunicació s'ha posicionat en contra d'aquesta Llei per considerar del tot insuficients les xifres d'aquesta compensació. A més, la dificultat del càlcul i la manca d'interès de l'administració, fins ara, en el seu compliment, fan que aquest decret difícilment es faci efectiu.

En consonància amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (COBDC), l'AELC considera que cal establir un cànon fix per a simplificar el càlcul, i que, en qualsevol cas, ha de ser el Ministeri de Cultura qui ha d'assumir l'import enlloc dels ajuntaments, sense que repercuteixi en cap cas en el pressupost de les biblioteques o arxius.

Per saber-ne més:

· Reglament del préstec (pdf).
· Text final del Projecte de Llei de modificació del TRLPI (pdf).

· Comunicat del COBDC (pdf).
 

Comentaris

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta permet comprovar que el contingut ha estat introduit per una persona i no pas per un programa de spam. Si et registres com usuari evitaràs aquesta comprovació .
Image CAPTCHA
Escriu els caràcters de la imatge sense espais.