Actualitat professional
Més continguts

El Consell de Ministres aprova la fórmula substitutòria de regulació del cànon

18 de desembre de 2012

El Consell de Ministres va aprovar fa uns dies el Reial Decret que regula el cànon digital, segons el qual a partir d'ara la retribució per còpia privada es farà efectiva via pressupostos de l'estat.

Segons Soraya Sáez de Santamaría, vicepresidenta del Govern espanyol, aquesta fórmula substitutòria “permetrà complir amb l'obligació que imposa la normativa comunitària d'abonar la compensació per còpia privada que imposa als titulars de la propietat intel·lectual”. Tanmateix, com ja se sabia des del mes d'octubre passat, la partida destinada a aquesta compensació és de 5 milions d'euros per al 2012 i el mateix per al 2013, una quantitat que el president de CEDRO no ha dubtat en considerar “quelcom simbòlic”, “una almoina pel món de la cultura”, raó per la qual aquesta entitat ha demandat aquest sistema davant la Unió Europea. La quantitat d'aquesta dotació suposa un descens molt elevat respecte al 2011, quan la indústria tecnològica abonava aquesta compensació, que va ser de 115 milions. En termes demogràfics, els 5 milions destinats suposen prop de 0,10€ per habitant, una quantitat que situa l'Estat espanyol a la cua d'Europa –França, amb 2,6€/hab. està en primer lloc i Noruega, amb 0,9€/hab. en onzè lloc, només per citar uns exemples–.

Aquest Reial Decret determina que les parts interessades –les entitats de gestió dels sectors del llibre, el cinema i la música– han d'acordar els percentatges de repartiment d'aquests 5 milions, i en cas de no arribar a un acord, serà la Comissió de Propietat Intel·lectual qui decidirà el repartiment, obligant les parts a acceptar-lo. En el cas del llibre, les entitats que han d'acordar aquest repartiment, CEDRO i VEGAP, estan des de fa anys enfrontades pel repartiment del cànon.

La situació, doncs, és gravíssima. Aquesta mínima dotació, que a efectes pràctics es pot considerar pràcticament nul·la, tindrà com a conseqüència que els autors i editors de llibres i publicacions assimilades no rebran pràcticament res per aquest concepte (fins al canvi de sistema, aquesta compensació suposava el 95% de recaptació de CEDRO). També afectarà la funció social de l'entitat, que es reduirà a la mínima expressió donat que es finança, per llei, amb el 20% de la recaptació. A més, a dia d'avui ni tan sols s'ha fet efectiva aquesta quantitat simbòlica que correspondria als titulars de drets per aquest any.

Comentaris

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta permet comprovar que el contingut ha estat introduit per una persona i no pas per un programa de spam. Si et registres com usuari evitaràs aquesta comprovació .
Image CAPTCHA
Escriu els caràcters de la imatge sense espais.