27 de març, Dia Mundial del Teatre

El dia 27 de març és el Dia Mundial del Teatre, establert des de 1961 per l'International Theatre Institute, organització internacional sense ànim de lucre sota el paraigües de la UNESCO que té per objectius promocionar l'intercanvi de coneixements i pràctiques al voltant de les arts escèniques i estimular-ne la creació i difusió a nivell internacional.
 
Una de les accions que promou l'International Theatre Institute pel Dia Mundial del Teatre és la circulació del Manifest del Dia Mundial del Teatre, a través del qual una figura rellevant del teatre a nivell internacional comparteix les seves reflexions sobre teatre i sobre la cultura de la pau. Al llarg dels anys alguns dels personatges convidats a elaborar aquest missatge han estat Jean Cocteau (1962), Arthur Miller (1963), Peter Brook (1969), Dimitri Chostakovitch (1970), Pablo Neruda (1971), Eugène Ionescu (1976), Wole Soyinka (1986), Antonio Gala (1987), Edward Albee (1993), Humberto Orsini (1995), Saada Wannous (1996), Jeong Ok Kim (1997), Fathia El Assal (2004), Robert LePage (2008), Augusto Boal (2009), Jessica A. Kaahwa (2011) i Dario Fo (2013), entre altres. Enguany l'autor del manifest ha estat el dramaturg, director i escenògraf sudafricà Brett Bailey [+ informació], de la companyia Third World Bunfight.

Descarregueu-vos aquí el Manifest del Dia Mundial del Teatre, de Brett Bailey, que l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya ha difòs en català: Manifest internacional del Dia Mundial del Teatre 2014.

En el nostre àmbit la jornada té un marcat accent reivindicatiu davant l'ofec que el sector està patint a causa de les polítiques culturals i fiscals del Govern central, i la precarietat amb què han de desenvolupar la seva tasca els professionals de les arts escèniques a l'Estat espanyol.

Entre el gran nombre d'actes i iniciatives, al Principat destaca l'acte de dilluns passat, a la Plaça Universitat de Barcelona, organitzat per l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, amb la lectura del manifest internacional a càrrec de l'actriu Clara Segura, i d'un segon manifest escrit per l'actriu i escriptora Àngels Bassas [descarrega aquí el Manifest]. Durant l'acte es van recollir signatures per demanar la rebaixa de l'IVA cultural, i al vespre, l'actriu Montserrat Carulla va oferir una xerrada sobre la seva trajectòria teatral, al Teatre Romea. Durant el mateix dia 27 al vespre, hi haurà una lectura dels dos manifestos als teatres de Catalunya. La Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya també ha organitzat diversos actes i representacions, entre els quals destaca un acte el dia 29 a l'Ateneu de Cultura Popular de l'Hospitalet de Llobregat. A Palma, els alumnes de l'Escola Municipal de Teatre representaran, al Teatre Municipal Catalina Valls, l'obra Z i l'habitació 113, de Joan Carles Bellviure, dirigida per Carles Molinet. A València el divendres 28 es podrà assistir, gratuïtament, al Teatre Principal, a la representació de Dalí versus Picasso, de Fernando Raval dirigida per Juan Carlos Pérez de la Font, i el Teatre Arniches d'Alacant ha programat l'obra No òbrigues a ningú, text de Paco Sanguino dirigit per Gloria Sirvent, els dies 28 i 29 de març, 5 i 6 d'abril.

Durant tota la setmana moltes sales ofereixen preus i espectacles especials amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Teatre. Una bona ocasió per gaudir del teatre, celebrar la jornada i donar suport a les arts escèniques i a les les reivindicacions de la gent del teatre.