33a Setmana del Llibre en Català, del 4 al 13 de setembre

Aquest divendres 4 de setembre comença la Setmana del Llibre en Català, que des de fa trenta-tres edicions organitza l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. Se celebra en ple centre de Barcelona, a l'Avinguda de la Catedral, del 4 al 13 de setembre.
 
Es tracta d'una mostra que permet reconèixer la tasca de les editorials que editen en català, de les llibreries, les revistes i les institucions que apropen al lector les seves publicacions en català, sempre amb els autors i els lectors com a protagonistes. Facilita el retrobament dels fons, presenta novetats i ofereix serveis de localització de llibres i eines per a fomentar la prescripció i recomanació lectora.

La Setmana marca, de fet, la rentrée del nou curs literari: 260 activitats entre les quals la presentació de desenes de novetats, signatures de més de noranta autors, i recitals, taules rodones, debats, entrevistes, itineraris literaris, concerts i espectacles tant per al públic adult com per al familiar. L'èxit continuat de la convocatòria ha fet possible que en aquesta 33a edició la Setmana també presenti més expositors que mai: 127 expositors que corresponen a disset llibreries, cent-cinc editorials i a diverses institucions i associacions. Cal destacar la participació tant de grans grups editorials com de segells independents. També hi seran presents l'Associació d'Editors del País Valencià, l'Associació Llibre del Pirineu, l'Associació Llibres Ebrencs, i com és habitual, la Institució de les Lletres Catalanes, entre altres. L'iQuiosc, un espai de 100 m2 amb una mostra de capçaleres en català, també ha incrementat la seva oferta, i en aquesta edició exposarà més de cinc-centes revistes i diaris editats en català.

–L'AELC a la Setmana–
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ha estat responsable de coordinar un recital que tindrà lloc el matí de l'11 de setembre (d'onze a dues), en el qual participaran cinquanta autors. Amb aquest recital es vol commemorar la campanya «Llegiu llibres en català», pionera en la promoció de la lectura en català, que es va fer per iniciativa d'Òmnium Cultural l'any 1970. Cada escriptor tindrà cinc minuts per llegir un fragment propi o d'un altre autor. Es procurarà que els llibres que es llegeixin estiguin a la venda [+ info.].

El dissabte 12 (a les onze) l'AELC ha preparat un peculiar combat entre autors: Marc Caellas contra Marta Miserachs. Els contrincants tindran cadascú un autor de referència, a través del qual competiran llegint-ne fragments que tractaran sobre diversos temes escollits per l'àrbitre. La presidenta de l'AELC, Bel Olid, serà l'àrbitre del xoc literari [+ info.]. 

Tothom qui passi per la Setmana també podrà aconseguir, de franc, alguns exemplars dels llibres editats per l'AELC –de les col·leccions «Retrats» i «Quaderns Divulgatius»–, que s'exposaran al quiosc de la Institució de les Lletres Catalanes (caseta 1).

–El Premi Trajectòria–
En el marc de la Setmana també es fa lliurament del Premi Trajectòria, que des de 1997 reconeix un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la divulgació del llibre en català. Aquest any el premi reconeix la tasca dels periodistes culturals Lluís Bonada i Rosa Maria Pinyol, "Periodistes literaris representants d'una generació de professionals apassionats, compromesos amb la informació de qualitat, difusió i visibilitat de l'àmbit de la literatura catalana, sense perdre el sentit crític".