Berna Blanch Chirivella guanya el VIII Premi Manel Garcia Grau de Poesia

L’escriptor Berna Blanch Chirivella ha resultat el guanyador de la vuitena edició del premi Manel Garcia Grau de poesia que atorga la Universitat Jaume I amb la col·laboració de l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'editorial Perifèric amb la finalitat d’impulsar el conreu de la poesia i recordar la figura del poeta Manel Garcia Grau.

Dolmen és el títol del poemari amb el qual Berna Blanch Chirivella ha guanyat aquesta edició del premi. El poemari vol ser un interrogant, un acostament. És la recerca de l’essència humana a través de la percepció de l’instant, un voler entendre la vida des de l’observació de l’entorn i la comunió amb tot allò que ens envolta. És un llibre profundament sentit i treballat, un remoure el solatge de les sensacions, un voler entendre amb les ferramentes del llenguatge i la intuïció la pròpia consciència d’existir.

Berna Blanch va nàixer fa cinquanta-dos anys a Catarroja. Va ser un dels fundadors del Cercle Poètic Argila de l’Aire. Fou coeditor de la revista de creació Diàfora. Guanyador, entre altres, de diversos premis literaris com ara l'Ibn Jafadja, Ciutat d’Alzira, el Benvingut Oliver de Catarroja, el Ciutat de Torrent, o el Joan Perucho, Vila d’Ascó.

Ha publicat en diverses editorials (Bromera, Tabarca, Meteora, Tandem, Onada, El petit editor, entre d'altres) dotze poemaris i dues novel·les. Els més recents Espiga, Pol·len, De la Transparència, Amb Línies Vives i, més recentment, Albuferenc, un recull temàtic sobre l’Albufera. En prosa ha publicat la novel·la de gènere fantàstic Apunts d’altres mons, guanyadora del XXVII Certamen Vila de Puçol (Onada, 2012) i la novel·la de narrativa juvenil Presències (Tabarca, 2014).

El Premi Manel Garcia Grau de Poesia, que convoca la Universitat Jaume I amb la col·laboració de l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'editorial Perifèric, pretén honrar la memòria de l'escriptor, activista i professor de Filologia de la Universitat Jaume I, qui va morir en 2006 en plena maduresa creativa. Poeta i narrador, Garcia Grau és una de les figures principals de la literatura valenciana de les últimes dècades. Va destacar sobretot com a poeta i la seua obra està present en nombroses antologies. En el seu currículum, a més, figuren premis com els Octubre, l’Englantina d'Or dels Jocs Florals de Barcelona o Ciutat de València, tots ells de poesia. Pots consultar aquí la cronologia de premiats i més informació sobre el certamen.

Lliurament
Dissabte 17 d'octubre es va fer l'acte de lliurament del premi dins la Plaça del Llibre de Castelló, amb Octavi Monsonís, Jesús Figuerola, Carmen Lázaro i Aina Garcia-Carbó.