Una conversa amb Josep Vallverdú

El 9 de juliol de 1923, tal dia com avui fa cent anys, naixia a Lleida Josep Vallverdú, soci fundador de la nostra entitat. Conegut sobretot com a escriptor de ficcions per a infants i joves, també s'ha dedicat a la traducció, l'assaig, la narrativa o el teatre. Per celebrar el centenari, ha estat convidat al pòdcast de l'Associació. L'autor conversa amb Sebastià Portell, president de l'AELC, i amb Carme Vidal, comissària de l'Any Vallverdú.

Escolta l'episodi a Ivoox o a Spotify (39 minuts)

L'escriptor hi repassa moments de la seva prolífera carrera literària, recordant entre altres l'anècdota que va motivar l'escriptura de Rovelló, el gran treball lingüístic que suposa la traducció literària o l'etapa com a professor d'escola.

Josep Vallverdú (Lleida, 1923) ha alternat la docència amb la traducció, l'assaig, la narrativa i el teatre. És autor d'una prolífica i diversificada obra, especialment coneguda per les narracions destinades als lectors més joves. Destaquen, amb nombroses edicions: Trampa sota les aigües (1965), Premi Joaquim Ruyra del 1963, Rovelló (1969), Premi Folch i Torres del 1968 i Premi de la CCEI del 1970, En Roc drapaire (1971), Premi Folch i Torres del 1970, En mir, l'esquirol (1978), dins la llista d'honor del premi Andersen del 1980, o L'alcalde Ferrovell (1981), Premi de la Generalitat a la millor obra juvenil, 1981. 
També tradueix obres de Chesterton, Elliot, Graham Greene, Jean Piaget, Jack London, Martin Luther King, Stevenson, Oscar Wilde, entre d'altres. Part de la seva obra ha estat traduïda a l’èuscar, al castellà, al francès, a l'italià i al rus. 
Ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2000) i amb el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana (2012). Des del 2004 és Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida. És soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

L'Associació també li va dedicar una entrevista dins del projecte audiovisual Veus literàries que es pot veure al canal de YouTube de l'AELC.

Parlem de literatura?
És un programa de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana per donar espai a converses sobre la creació literària, la lectura i la traducció, per conèixer amb més profunditat tant els autors del moment com els històrics i per parlar de les figures que es commemoren cada any. Està disponible a Ivoox i també a Spotify. Consulta la pàgina del pòdcast

Fotografia: Josep Vallverdú a "Tot el temps del món" al 33.