Un QLit per a tots els gustos

Del 19 al 21 d'octubre es va celebrar la sisena edició del festival de literatura queer de l'AELC al Centre LGTBI de Barcelona. Hi van participar Adrià Aguacil, Nora Albert, Júlia Bertran, Cati Coll, Faraonix, Manuel Forcano, Manolo Gil, Gerard Guix, Aida Iglesias de Prada, Maria Isern, Míriam Martín Lloret, Hèctor Martínez, Jun Moyano, Rudolf Ortega, Laura G. Ortensi, Laura Pla Aumatell, Josep Pintat, Jessica Pulla, Anna Roca, Roba Estesa, Martí Sales, Juny Siva, Raquel Santanera, Francesc Soler i Marina Vivó.

Mira l'àlbum

Dijous, 19 d’octubre, el QLit es va inaugurar amb dues converses. La primera va estar dedicada al llenguatge no-binari i hi van participar Jun Moyano, que ha dirigit la Guia gramatical de llenguatge no-binari (Raig Verd, 2023), i Rudolf Ortega, un dels participants del llibre. Els va conduir la lingüista Míriam Martín Lloret. El segon diàleg es va centrar en clubs de lectura queer i feministes, amb Hèctor Martínez (Assemblea Atzagaia), Josep Pintat (Llibreria La Carbonera) i Laura Pla Aumatell (Biblioteques de Barcelona), moderats per l'escriptora Maria Escalas.

La segona jornada del festival, divendres, va comptar amb una conversa sobre "Orgull, lluites, resistències", amb Martí Sales i Juny Siva, conduïts per Jessica Pulla. També s'hi va poder parlar de catàlegs amb sensibilitat LGBTI+ gràcies a Manolo Gil (Vincle), Aida Iglesias de Prada (Pol·len) i Anna Roca (L’Agulla Daurada), moderats per la periodista Júlia Bertran.

El matí de dissabte, 21 d'octubre, es va fer el lliurament dels premis "Imagina un amor" de narrativa en llengua catalana i de temàtica LGBTI+, que han guanyat Albert Antolín Henández en la categoria d'adults, Isona Guasch Escoda en la categoria de 16 a 18 anys i Casandra Maria Chayle Dragoiu en la categoria de 12 a 15 anys. Tot seguit, es va poder gaudir d'un recital poètic amb Nora Albert (Helena Alvarado), poeta i traductora, que va repassar versos de tota la seva trajectòria. Va estar acompanyada de Sebastià Portell, president de l'AELC i un dels coordinadors del QLit, que va recitar poemes de Salvador Jàfer i Manel Forcano.

El festival també va preparar un espai per als més petits amb l'activitat familiar de contacontes drag king a càrrec de Faraonix. La darrera conversa va dedicar-s-e a la possibilitat d'un boom de literatura gai. Hi van participar els escriptors Adrià Aguacil, Gerard Guix i Francesc Soler, conduïts per la psicòloga Marina Vivó.

La cloenda del QLit es va celebrar a la llibreria La Calders amb un akelarre poètic dedicat al Llibre dels homes, de Dolors Miquel. Coll, Maria Isern, Laura G. Ortensi i Raquel Santanera van llegir versos de l'obra de Miquel i alguns propis. Com a fi de festa, Roba Estesa va fer un concert en format acústic amb veu, guitarra i violí.

Per la sisena edició del festival de literatura queer hi van passar més de cent persones. 

Les sessions ja es poden recuperar en vídeo al canal de YouTube de l'AELC, a la llista de reproducció del QLit, que acumula més de trenta converses sobre literatura LGBTI en llengua catalana.

Fotografia: Carme Esteve / AELC.