El projecte de foment de la lectura, cas de bones pràctiques

El projecte de foment de la lectura en llengua catalana per a joves lectors, de col·laboració entre l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el Casal d’Infants del Raval de Barcelona, és un dels 50 casos d'estudi amb adolescents i gent jove que ha seleccionat Engage, el projecte europeu del PEN Català.

El projecte Engage proposa la creació d’una xarxa transversal de petites i mitjanes organitzacions literàries per promoure el compromís cultural envers la gent jove. Els resultats del projecte seran publicats i anunciats a les agències i actors rellevants del govern per influir i contribuir a la promoció de les polítiques d'innovació en el sector cultural. La web està disponible en català i en anglès i l’objectiu és fer-la crèixer amb altres aportacions, que es poden continuar enviant.

Foment de la lectura amb el Casal dels Infants del Raval
La tardor del 2017 l'Associació va engegar un projecte nou en col·laboració amb el Casal d’Infants del Raval de Barcelona de foment de la lectura en lectors joves. Es tractava de compartir la lectura de llibres amb grups reduïts de joves, parlar-ne, escoltar-los i acompanyar-los creant un espai per aprendre i valorar la lectura. L'experiència pilot va funcionar molt bé i aquest any l'Associació continua implicant-s’hi.

Alguns dels joves participants són nouvinguts i amb prou feines parlen cap llengua romànica, per la qual cosa els llibres amb què es treballa són novel·les gràfiques amb grans històries i text reduït. L'objectiu és que s'interessin a llegir més llibres i de més nivell a mesura que millorin les habilitats lingüístiques. Els grups d'infants i joves estan formats per alumnes de 3 a 18 anys. Es preveu que les sessions durin tot el curs escolar per als més petits i per als joves de 12 a 16 anys seran trimestrals. Alguns dels socis que hi participaran són Míriam Cano, Jaume Copons (amb la participació de Liliana Fortuny), Maica Duaigües, Montserrat Espallargas, Lluís Farré, Montserrat Morera, Ivone Puig, Maria Sevilla i Conxita Tarruell.

Aquesta iniciativa compta amb el patrocini de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i l'Institut de Cultura de Barcelona.