Es mor l'activista i mecenes cultural Ermengol Passola

El primer dia del 2009 es va morir, als 83 anys, Ermengol Passola, activista i mecenes cultural històric del país. És conegut per haver fundat les discogràfiques Edigsa i Concèntric, que van esdevenir plataformes de la Nova Cançó. També va fundar el mític local la Cova del Drac i la Llibreria Ona. Ara fa dos mesos, Òmnium Cultural li va retre un homenatge a l'Ateneu Barcelonès.

Passola, també empresari (era el propietari de Mobles Maldà), va treballar des de jove per la cultura catalana. Des de 1944 a 1959 fou un dels organitzadors del concurs de poesia de Cantonigròs. El 1957 va fundar l'Associació de Dissenyadors Industrials, i més tard es va integrar al Foment de les Arts Decoratives (ADI-FAD). També va participar en la fundació dels Amics de les Nacions Unides i va promoure l'activitat del col·lectiu Amics de Joan Ballester', fundat per ell el 1980, i del qual era el secretari. L'entitat és una delegació d'Òmnium Cultural.

El 1984 va rebre la Creu de Sant Jordi, i el 1987 va ser guardonat amb un dels Premis Jaume I d'Actuació Cívica Catalana. El 2003 va rebre el Memorial Lluís Companys de la Fundació Josep Irla.