Qui guanya el VI Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra?

Aquest migdia s'ha fet el lliurament de la sisena edició del Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, que ha guanyat Jun Komura amb el poemari Els enyoooors. Un centenar de persones ha assistit a l'acte celebrat a la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures.

Mira l'àlbum

La gala ha consistit en un recital amb els 12 finalistes i música de Jansky, grup d’electrònica format per Laia Malo i Jaume Reus. Gina de Tera ha estat l'encarregada presentar-la.

Carme Alegre, Andreu Blai Fernández-Serrano, Víctor Benavides Escrivà, Andrea Monteneri, Jun Komura, Ànnia Lopez, Sergi Olivet Gimeno, Oriol Pascual Pérez, Pilar Roig Serra, Joan Rotger Julià, Ismael J. Sempere Mirón i Laura Taltavull han llegit els seus versos amb música de Jansky, amb qui ja van compartir un taller durant la formació del premi fa poques setmanes. Després del recital, Sebastià Portell, president de l’AELC, ha anunciat el guanyador i ha demanat que tornés a pujar a l'escenari. Jun Komura ha dit unes paraules d’agraïment i ha recitat novament un dels poemes d'Els enyoooors.

El jurat d’aquesta edició ha valorat els contrastos textuals, els girs irònics, l'eclecticisme i la hibridesa formal del recull, que considera original i arriscat. N’han format part Noèlia Díaz Vicedo, Joan Duran, Anna Pantinat, Emili Sánchez, Enric Viladot (editor de Viena), Natàlia Rabassa (Institut Balear de la Joventut) i Marta Vilardell (Agència Catalana de la Joventut) amb veu però sense vot. 

El poemari es publicarà amb Viena Edicions a principis de 2024 i formarà part de la col·lecció de poesia d'aquest catàleg, on es poden trobar també els poemaris que han rebut el premi en les anteriors edicions i un dels poemaris de Salvador Iborra.

Jun Komura / 小村、潤。(Barcelona, 2002) compagina els estudis de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona amb la feina de llibreter. En interessar-se pels orígens de la seva família, va descobrir la poesia i el nattō gràcies al club d’haiku que organitza la comunitat japonesa de Barcelona. 

El premi
Un dels objectius i dels atractius del premi és l'articulació d'un espai de formació que faciliti dinàmiques de coneixement, d'interrelació i de debat entre els finalistes i amb altres escriptors. Enguany els onze joves van assistir a una formació a Binissalem, Mallorca, del 20 al 22 d’octubre. Aquest cap de setmana també l’han compartit plegats a Barcelona, amb una estada en un alberg de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials a Catalunya, durant la qual han pogut gaudir d’un taller de fanzíns amb Myriam Soteras i una formació professional amb Sebastià Portell.

A més a més, els finalistes han tingut accés a un mentoratge individual per treballar aspectes dels seus poemaris amb Gemma Arimany, Sònia Moll, Anna Pantinat i Marc Romera.

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, juntament amb l’Institut Balear de la Joventut i l’Agència Catalana de la Joventut, convoquen anualment el Certamen Art Jove de Poesia Salvador Iborra, en homenatge al jove poeta valencià assassinat el 2011. El premi vol ser una eina de professionalització, a banda d'esperonar i fomentar la literatura en llengua catalana. Per aquest motiu a més a més de l'aportació econòmica (2.000 euros) el poemari guanyador es publica a Viena Edicions.

Fotografia: Jun Komura amb Sebastià Portell © Carme Esteve / AELC.