Laura Torres Bauzà guanya el III Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra

Es tracta de la tercera edició del premi, convocat per l'AELC amb l'Agència Catalana de la Joventut i l'Institut Balear de la Joventut. Viena Edicions publicarà el poemari durant el 2021. El jurat, format per Laia Martínez i López, Maria Cabrera, David Caño, Pere Joan Martorell i Enric Viladot amb Natàlia Rabassa i Marta Vilardell, reunit el dia 3 de setembre de 2020, ha decidit per unanimitat que el llibre Els temps últims de Laura Torres Bauzà és el guanyador d'aquesta edició i mereixedor del primer premi «per la pulcritud en la composició i l’interès de les imatges i reflexions que proposa».

El Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, en homenatge al jove poeta valencià assassinat el 2011, està convocat per les tres institucions. També compta amb la col·laboració de CEDRO i de la Institució de les Lletres Catalanes. El premi vol ser una eina de professionalització, a banda d'esperonar i fomentar la literatura en llengua catalana, i per aquest motiu a més a més de l'aportació econòmica (2000 euros) el poemari guanyador es publicarà a Viena Edicions durant el 2021.

Un altre dels objectius del premi és el d'articular un espai de formació que faciliti dinàmiques de coneixement, d'interrelació i de debat entre els finalistes i amb altres escriptors. En aquest sentit, els 10 finalistes han pogut assistir a una formació virtual que s’ha dut a terme entre novembre i desembre. Han assistit plegats a tallers amb Sebastià Portell, sobre orientació professional; amb Maria Cabrera, sobre correcció en poesia; amb Jansky, sobre poesia i música; i amb Maria Sevilla i Laia Carbonell, sobre creació i videopoesia. El programa també ha inclòs sessions de mentoratge amb David Caño, Laia Llobera i Damià Rotger, que han treballat amb els poetes en grups reduïts segons estils poètics.

Roser Bastida Barau, Josepmaria Bigatà Barrachina, Mireia Casanyes Dalmau, Jèssica Ferrer Escandell, Sergi Garcia Lorente, Irene Gómez Diéguez, Carla Marco Sellés, Jeroni Mas Fiol, Júlia Mérida Coli i Laura Torres Bauzà són els joves poetes que enguany han pogut gaudir de la formació plegats.

Laura Torres Bauzà (Marratxí, 1990) és llicenciada en Belles Arts i doctoranda en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra. En els últims anys, ha entremesclat la seva producció plàstica amb l'escriptura. Ha mostrat la seva obra en espais com La Casa Encendida de Madrid i el Centre Cultural la Capella i la Sala d’Art Jove (Barcelona). El 2016 va ser guanyadora del premi Amadeu Oller amb el poemari L’inhabitable.
(Foto: Núria Guerra)

El lliurament s'ha fet aquest vespre a través d’un acte virtual al canal de Youtube de l’AELC amb la participació de tots els finalistes i de Jansky, que ha treballat especialment en la formació del premi. També hi han intervingut Bel Olid, presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana; Cesc Poch, director general de l'Agència Catalana de la Joventut; i Sebastià Lliteres, director de l'Institut Balear de la Joventut. Els finalistes han llegit el poema que van triar musicar i, per conèixer la guanyadora, s'ha fet públic un videoclip de la seva cançó. El vídeo ha estat encarregat a Alona Vinç, guanyadora del certamen de Disseny Gràfic d'Art Jove el 2018 i de l'Art Jove de les Arts Visuals el 2016.

L’àlbum
A més a més, amb Jansky, format per Laia Malo i Jaume Reus, cada finalista ha preparat una cançó a partir d'un poema, que es troben a l’àlbum «Desori subversiu». Es tracta d’un experiment musicopoètic virtual, en el qual els deu finalistes del certamen improvisen amb el duet Jansky per crear noves aproximacions als seus versos. A un costat de la pantalla, el poeta recita i assenyala els èmfasi i atmosferes del poema mentre, a l’altre, Jansky va incorporant capes d’electrònica i instruments orgànics que hi dialoguen. Es pot escoltar a Bandcamp i s'espera que estigui disponible en d'altres plataformes més endavant. La portada del disc ha estat encarregada a Dídac Ballester.
 

Portada àlbum
Clica damunt la imatge per accedir a l'àlbum.