La ILC dóna el tret de sortida de l'Any Vinyoli

Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, va presentar ahir el programa d'activitats de commemoració del centenari del naixement de Joan Vinyoli, juntament amb el comissari de l'Any Vinyoli, el poeta i crític literari Jordi Llavina, i amb el conseller de Cultura Ferran Mascarell.
 
L'Any Vinyoli proposarà nombroses activitats que tenen per objectiu contribuir a la difusió i el coneixement de l'obra d'un dels grans poetes del segle XX: recitals poètics i musicals, espectacles i xerrades a escoles i instituts de secundària. L'activitat acadèmica més destacada és el segon Simposi Internacional Joan Vinyoli, que tindrà lloc aquesta tardor, deu anys després de celebrar el primer amb motiu del vintè aniversari de la seva mort.
 
El principal acte commemoratiu serà la inauguració de l'Espai Vinyoli, prevista el mateix dia del naixement del poeta, el 3 de juliol, a Santa Coloma de Farners –on estiuejava Vinyoli durant la infantesa i l'adolescència. L'Espai Vinyoli conservarà i exposarà el fons que la família Vinyoli va cedir a l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners. El llegat consisteix en el fons documental, amb uns 5000 documents, la biblioteca, amb més de 2000 llibres, i una part del mobiliari i objectes personals. L'Espai Vinyoli esdevindrà així el principal centre de documentació del poeta i d'interpretació de la seva obra. Paral·lelament  s'està estudiant la possibilitat de crear, juntament amb la Universitat de Girona, la càtedra Vinyoli.

També a Santa Coloma de Farners s'organitzarà del 4 al 6 d'abril el Festival Domini Màgic, amb recitals poètics i musicals de Maria del Mar Bonet i de Perejaume, entre altres, a més de rutes literàries, taules rodones i activitats familiars.

Aprofitant l'embranzida de l'Any Vinyoli Edicions 62 preveu reeditar enguany el volum Obra poètica completa, i també es presentarà una antologia de poemes de Vinyoli traduïda al castellà per Carlos Vitale.

Joan Vinyoli (Barcelona 1914-1984) és considerat un dels grans poetes segle XX. Autor d'una fecunda trajectòria, indestriable de la seva vida, el sentit de la qual qüestiona des de l'interrogant de la fe. Va ser soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

L'incita a escriure una frase de Rilke: "la poesia no és cosa de sentiments sinó d'experiències". Guanya el premi Óssa Menor, 1951, amb el recull Les hores retrobades. Amb el poemari Tot és ara i res, (1970), li arriba el reconeixement de la crítica i a partir d'aleshores publica de forma regular. El darrer poemari, Passeig d'aniversari (1984), rep nombrosos premis, entre els quals el de la Generalitat de Catalunya, el Ciutat de Barcelona i el Premio Nacional de Literatura. Les seves traduccions de Rainer M. Rilke es troben recollides en les publicacions Versions de Rilke (1984) i Noves versions de Rilke (1985).–Més informació–
Web sobre Joan Vinyoli a l'AELC.
Web del centenari Joan Vinyoli.

–Premsa–
Comença l'Any Vinyoli, Ara, 20 de març de 2014.
Una poesia que s'estendrà com un virus, El Punt Avui, 20 de març de 2014.
Tret de sortida de l'Any Vinyoli, Núvol, 19 de març de 2014.
Un festival y un simposio para Vinyoli, El Mundo, 20 de març de 2014.
Vinyoli 'tomará la palabra' en una obra de teatro, El País, 20 de març de 2014.