La nit d'Estellés

Ahir, dimecres 18 de setembre, es van celebrar arreu dels Països Catalans els Sopars Estellés, una trobada que s'organitza cada any per recordar la figura del poeta Vicent Andrés Estellés. La proposta s'inspira en els Burns supper (festa on els escocesos recorden el poeta Robert Burns), i combinen poesia i gastronomia en un ambient festiu i popular, el marc més adient per recordar el poeta de Burjassot. Des de l'any 2010, diverses poblacions tant al País Valencià com al Principat o les Illes Balears celebren al llarg del mes de setembre les seves trobades d'homenatge al poeta. Enguany s'han organitzat sopars a Barcelona, Brussel·les, Lleida, Palma, Sabadell i València, entre d'altres localitats. A Sant Vicent del Raspeig, també s'hi organitza la trobada divendres 20 de setembre.
 

Sopar valència
Moment d'un dels sopars, a València - Àlbum complet


Barcelona
Com en d'altres edicions, el sopar el va acollir Casa València (Carrer de Còrsega, 335). Va començar amb una actuació musical de Sandra Monfort i Joan Vallbona, es va connectar en directe amb Brussel·les, Palma i València per recitar conjuntament un poema de Vicent Andrés Estellés. Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, va llegir una carta de Jordi Cuixart dirigida als assistents. Durant el micro obert, van recitar versos Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes; Bel Olid, presidenta de l'AELC; Sebastià Portell, vocal de l'AELC; i Roser Sebastià, vocal d'Òmnium Cultural. D'entre el públic, diversos assistents van sumar-se a l'estona, en algun cas recitant en companyia d'un titella o proposant una iniciativa de lectures íntimes a casa d'Estellés a cau d'orella. El micro es va cloure amb un bolero de l'Alcúdia i el Grup de Dolçaines i Tabals Borumballa. L'acte va ser presentat i conduït per Màbel Martí. Hi van assistir cent persones.

Brussel·les
Va tenir lloc al restaurant Volle Gas (Place Fernand Cocq 21, Ixelles) amb menú, connexió en directe, micro obert per llegir Estellés en diverses llengües i concert de Pau Alabajos. Entre la trentena d'assistents, hi havia la delegada de la Generalitat de Catalunya Brussel·les, Meritxell Serret, i el conseller Lluís Puig.

València
Com en d'altres edicions, el sopar valencià es va celebrar a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània amb menú estellesià, connexió en directe amb els altres sopars i actuació de la Coral Giner de la Societat Coral El Micalet. Hi van assistir més de cent vint persones, d'entre les quals Gemma Pasqual, vicepresidenta de l'AELC pel País Valencià; Núria Cadenes, vocal de l'AELC; Toni Gisbert, d'Acció Cultural del País Valencià. Carmina Andrés, filla de Vicent Andrés Estellés, també va participar en la vetllada i va llegir el poema «La rosa de paper» durant el micro obert.

Palma
Es va celebrar a Can Alcover amb recital de Tomeu Crespí i connexió en directe amb la resta de sopars. Hi van assistir unes trenta-cinc persones, d'entre les quals Damià Rotger, vocal de l'AELC, i Josep de Luis, president d'Obra Cultural Balear.

Lectura a quatre bandes d'Estellés
Un dels moments més emotius dels Sopars Estellés va ser la lectura conjunta en directe del poema «Assumiràs la veu d'un poble» de Vicent Andrés Estellés. Els primers versos van ser llegits des de València per la filla del poeta, Carmina Andrés, seguit per la lectura de versos de Toni Gisbert, Gemma Pasqual, Josep Martínez, Tonetxo Pardinyas, Manolo Albiol i Jordi Sebastià, va continuar el poema Brussel·les amb el Lluís Puig i Regina Laguna, el torn de Palma el van fer Sili Arguimbau, Damià Rotger, Josep de Luis, Marina Caubet i Lluís Segura, i van fer els darrers versos a Barcelona Bel Olid, Oriol Ponsatí-Murlà, Estefania López i Marcel Mauri.

Més fotografies (Òmnium Cultural)