L'AELC en desacord amb les bases del Premi Ramon Llull

Des de fa temps l’AELC denuncia els abusos en què incorren alguns premis literaris els quals, convocats per administracions públiques i associacions sense ànim de lucre, consideren l’import del guardó com a acompte de drets d’autor cosa que fa, en definitiva, beneficiar l’editorial en detriment del guanyador, ja que són les editorials les que s’estalvien de pagar el preceptiu tant per cent de drets d’autor.

En alguns casos els premis són convocats conjuntament per entitat i editor, sense especificar, en el cas de la dotació econòmica, quina és l’aportació de cada una de les parts. Aquest és el cas del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, convocat conjuntament pel Govern d’Andorra i l’Editorial Planeta, guardonat amb 90.000 €, que són atorgats al guanyador com a avançament de drets d’autor dels primers 50.000 exemplars. 

A més de la indefinició  quant a l’aportació econòmica del govern andorrà i l’editorial en qüestió, les bases contenen una sèrie de requisits pel que fa a la cessió de drets a Editorial Planeta de l’obra guanyadora, uns requisits que l’AELC es veu en l’obligació de denunciar pel que representen d’abús en les condicions d’edició de l’obra guanyadora.  Segons les clàusules 6a i 7a de les bases, Editorial Planeta tindrà en exclusiva tots els drets d’explotació de l’obra guanyadora, en qualsevol format o suport (entre altres: reprogràfic, digital, audiovisual, radiodifusió, representació escènica, cable, fibra òptica, sistemes telemàtics, adaptació a obra audiovisual o dramàtica, CD-Rom i, «en general, per a totes les modalitats d’explotació i mitjans de difusió coneguts fins al moment de l’atorgament del premi, en tots els països i llengües del món, i per a tot el període de vigència dels drets de Propietat intel·lectual»). També li seran cedits «els drets de traducció en llengües oficials de l’Estat espanyol o del Principat d’Andorra» (sic!). I totes aquestes cessions les podrà fer directament, amb altres companyies del seu grup o amb tercers. 

Editorial Planeta acapara totes les formes possibles d’explotació, per tot el temps –tal com diuen– de durada màxima que permet l’LPI però només es compromet a editar l’obra en català, castellà i cedir l’obra a «un editor francès que designarà Editorial Planeta amb la necessària aprovació del Govern d’Andorra».

I, per si no n’hi havia prou, a la clàusula 8a manifesten la reserva del dret d’explotar, si hi estan interessats, aquelles obres presentades al concurs però que no han obtingut el premi, i es reserven un termini de fins a 90 dies des que es farà públic el guardó per decidir si els interessen algunes obres, totes o cap. És a dir, durant tres mesos qui hagi optat al premi i no l’hagi obtingut, tindrà la seva obra en suspens per si l’editorial es decideix a publicar-la o no. I, això sí, l’explotació serà en qualsevol modalitat.

L’AELC ja es va adreçar fa dos anys al govern andorrà per tal de denunciar les clàusules que considerem abusives i fer-los una petició de rectificació en honor a la transparència i bones maneres dels convocants del premi, sense que hàgim rebut cap resposta. Per altra banda, considerem que Editorial Planeta vulnera els acords de recomanació als quals van arribar les associacions d’escriptors i el gremi d’editors de Catalunya.