La Lletra Lila a Maria Josepa Montagut

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana entrega la Lletra Lila a Maria Josepa Montagut. Es tracta d'un reconeixement a la trajectòria cívica i literària que atorga la Junta territorial de l'AELC al País Valencià. El lliurament s'havia de fer dimecres 11 de març, però es va haver d'ajornar seguint les restriccions sanitàries. S'ha pogut reprogramar i s'ha celebrat dijous 3 de desembre a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània.

La vesprada va comptar amb l'actuació d'Eva Dénia & Merxe Martínez, la glosa de Cristina Escrivà i la presentació de Reis Juan. 

Maria Josepa Montagut i Mariner (Montcada, l’Horta, 1955) és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de València. Ha treballat com a cap de la unitat de gestió a la Universitat de València. Pertany al Col·lectiu de Dones Feministes de Montcada i també forma part d'Units per l’art i la cultura - Montcada i de Teixidores de Futur. Ha guanyat diversos premis literaris i ha participat en cursos de poesia amb Jaume Pérez Montaner i amb Francesc Rodrigo. Papallones silenciades sobre una mar de gel és el seu primer poemari. Els seus textos han estat inclosos en l’antologia Màtria. Noves veus poètiques dels Països catalansÉs autora de Des del Sud fins al Nord, una llàgrima parla Els records vénen del vent.

Amb la Lletra Lila es vol contribuir a visibilitzar la trajectòria cívica i artística de dones especialment rellevants en l'àmbit de la cultura i la llengua, i alhora enriquir una diada reivindicativa com el 8 de març des d'una perspectiva literària. La Lletra Lila és una iniciativa de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana iniciada l'any 2016, i que fins ara ha reconegut l'obra i la trajectòria de la poeta i traductora Encarna Sant-Celoni (2016), d'Isabel Robles (2017), professora, poeta, traductora i crítica literària, de Mercé Viana (2018), pedagoga i escriptora, de Pepa Guardiola (2019), escriptora i docent.