Manifest conjunt sobre els Premis Ciutat de Palma

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'Obra Cultural Balear i el PEN Català van organitzar ahir, 18 de gener, un acte a Ca n'Alcover per mostrar el rebuig davant la decisió unilateral de l'Ajuntament de Palma d'introduir el castellà en la convocatòria dels Premis Ciutat de Palma. 

L'acte es va celebrar ahir al vespre amb la participació de membres de les juntes de les tres entitats i d'una trentena escriptors que han estat guardonats en edicions anteriors dels premis. Durant l'acte també es va llegir el manifest següent:

Manifest conjunt de lAssociació d’Escriptors en Llengua Catalana, el PEN Català i lObra Cultural Balear sobre els Premis Ciutat de Palma en castellà
Lany 1977, els Premis Ciutat de Palma es varen convertir en un referent per la defensa i divulgació de la llengua catalana quan es va decidir que fossin exclusivament en català, trencant així la tendència instaurada el 1958 en plena dictadura franquista. Això es va mantenir al llarg de vint-i-sis anys, en coherència amb la defensa de la llengua pròpia que posteriorment varen proclamar lEstatut dAutonomia i la Llei de normalització lingüística. La nostra cultura, així, també era reconeguda amb el prestigi que li conferien aquests premis de llarga trajectòria.

Malauradament, però, avui hem de lamentar els continus atacs a la nostra llengua per part de les institucions públiques daquestes Illes, cosa que suposa menysprear els gairebé vuit-cents anys dhistòria que ens agermanen amb la llengua i la cultura catalanes.

Aviat farà vint anys del dia en què Antònia Vicens, aleshores vicepresidenta de lAELC a les Illes, demanava al Ple de lAjuntament de Palma que Cort revocàs la decisió de convocar els premis Ciutat de Palma en castellà. La proposta de lAELC comptava amb el suport exprés del PEN Català i de lObra Cultural Balear. Afortunadament, a partir del 2007 es tornaren a convocar els premis només en català, però posteriorment, l'any 2011 es reinstauraren els premis en castellà en detriment del prestigi assolit pels premis literaris en català. Un altre pic, lAELC, el PEN Català i lObra Cultural Balear varen respondre amb protestes formals i la instauració del Sant Sebastià Literari, com a acte alternatiu al lliurament dels Premis Ciutat de alma, i el 2015 els premis es tornaren a convocar només en català.

L’any passat, en ple mes dagost i sense consensuar-ho de cap manera amb les entitats representants dels escriptors, el nou consistori encapçalat pel batle Jaime Martínez, anunciava que es convocarien les categories en castellà dels premis, margnant el prestigi duns guardons que tant havia costat consolidar.

Avui, el Partit Popular ha cedit davant Vox, un partit que contribueix a radicalitzar les posicions populars en temes de llengua. Així, els atacs a la llengua pròpia han escalat amb propostes com leradicació del requisit dun determinat nivell de la llengua catalana per incorporar-se a ladministració pública, la creació duna oficina de persecució del català, leliminació de subvencions a entitats defensores de la llengua i la cultura pròpies o la proposta de segregació lingüística als centres educatius.

Per tot això, lAssociació d’Escriptors en Llengua Catalana, el PEN Català i lObra Cultural Balear volem manifestar el nostre ferm posicionament a favor de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i de la nostra cultura secular, i demanam:

  1. Que les institucions públiques de les Illes Balears recuperin el respecte a la llengua catalana i la defensa daquesta que reconeix el marc estatutari i tractats internacionals com la Carta Europea de llengües minoritàries, un respecte que no shauria dhaver perdut mai.
  2. Que saturin immediatament les agressions i la persecució de la llengua pròpia de les nostres illes des de les institucions públiques i els seus representants.
  3. Que es reinstaurin els Premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia exclusivament en català, per tal de recuperar el prestigi del certamen dins conjunt del nostre àmbit lingüístic.
  4. Igualment, ens solidaritzam amb el moviment «La Llengua no es toca», reclamat per gairebé dos centenars de centres i entitats educatives, i reclamam que no simplanti el projecte de segregació dalumnes a les escoles per raó de llengua, amb la discriminació i els efectes negatius que això comportarà sobre els projectes educatius de cada centre.

LAssociació d’Escriptors en Llengua Catalana, el PEN Català i lObra Cultural Balear ens posicionam contra totes aquestes polítiques que persegueixen la degradació, i en alguns casos la marginació fins a la desaparició, de la nostra llengua i cultura, i demanam el retorn a un consens lingüístic que no shauria dhaver perdut mai.

Palma, 18 de gener de 2024

Acte
Parlaments durant l'acte. Fotografia: © Obra Cultural Balear.