Miquel Rayó, XVIII Premi Aurora Díaz-Plaja de literatura infantil i juvenil

Miquel Rayó ha rebut el premi pel conjunt de la seva obra crítica, publicada majoritàriament al Diario de Mallorca i al seu blog (miquelrayo.com). S'ha lliurat dissabte 7 de setembre, a les 13h, dins La Setmana del Llibre en Català, amb una entrevista de Marta Luna al guanyador, que ha destacat la seva cultura, dedicació i riquesa lingüística. Consulta l'àlbum de l'acte.

Amb el guardó, l'AELC premia el millor article d'anàlisi, estudis o investigacions que tractin sobre aspectes de la literatura infantil i juvenil catalana. El jurat, format per Anna Gasol, Amàlia Ramoneda i Pere Martí, ha atorgat el premi a Miquel Rayó pel conjunt de la seva obra crítica, publicada majoritàriament al Diario de Mallorca i al seu blog (miquelrayo.com), especialment per l’apartat titulat 50 mots sobre..., en què l’autor hi sintetitza l’obra d’una quarantena llarga d’autors de literatura infantil i juvenil d’arreu del domini lingüístic. El jurat ha valorat «la capacitat de síntesi, el coneixement del conjunt de l’obra i de l’autor, l’amplitud i el bon criteri de la selecció, la diversitat de la tria, tant territorial com temporal, i encara l’originalitat del projecte, que no sembla tancat.» Miquel Rayó (Mallorca, 1952) es dedica professionalment a l'educació i escriu sobretot per a nens i joves. Els seus temes literaris són l'aventura i la natura, les emocions i els valors humans, i també els contes meravellosos tradicionals i els viatges per terres ignorades. Les seves obres han merescut el reconeixement de lectors i de crítics, i algunes han estat premiades en importants certàmens (premis Guillem Cifre de Colonya, Josep Maria Folch i Torres, Generalitat de Catalunya, Joaquim Ruyra, Edebé). A les Illes, ha treballat força en el naixement i desenvolupament del moviment ecologista i de l'educació i la informació ambiental. Ha escrit també novel·la per adults, alguns breus assajos sobre els ocells i la cultura popular, guies de turisme de les Balears i textos de caràcter didàctic per a l'educació ambiental i de divulgació conservacionista.
Més informació a la seva pàgina d'autor.

 

Disseny Premi Aurora Díaz-Plaja


El Premi Aurora Díaz-Plaja, que atorga l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana des de l'any 2001, és l'únic guardó que reconeix i posa en valor la crítica, l'estudi, la divulgació i la investigació sobre literatura infantil i juvenil en llengua catalana. La nòmina de guanyadors del Premi Aurora Díaz-Plaja inclou els principals noms en aquest àmbit: Josep M. Aloy, Jaume Aulet, Clara Berenguer, Montserrat Castillo, Miquel Desclot, Teresa Duran, Pilar García Aparicio, Teresa Mañà, Pep Molist, Rosa Mut, Margarida Prats, Teresa Rovira i Caterina Valriu, entre altres. Més informació sobre el premi, les bases i la cronologia de premiats al web de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Nova edició: presenta-t'hi

Aurora Díaz-Plaja (Barcelona, 1913 – 2003) bibliotecària i escriptora, també actua de periodista, crítica, traductora, conferenciant… Al llarg de la seva trajectòria manté una incessant activitat per a la regeneració i dinamització de tots els àmbits relacionats amb el llibre infantil i juvenil. Visita la seva pàgina d'autora.