Plaça del Llibre, panoràmica de la literatura catalana actual a la plaça de l'Ajuntament de València

La V Plaça del Llibre de València se celebrarà de l'1 al 5 de novembre a la plaça de l'Ajuntament de València.

Comptarà amb la participació de més de 60 autors, 40 editorials de tot l'àmbit lingüístic i 10 llibreries valencianes.

El programa d'activitats escolars ja compta amb més de 1.000 inscrits.

L'èxit continuat de la iniciativa ha fet que ja en l'edició anterior s'organitzara una altra Plaça del Llibre a la ciutat d'Alacant, que enguany celebrarà la segona edició.


 
València, 24 d'octubre de 2017

 

En la roda de premsa de presentació, Gemma Pasqual ha celebrat el premi a Marc Granell, que es lliurarà en un sopar literari de germanor, i ha destacat la importància de les activitats per a les escoles: "entre tots hem de fer possible que els més joves cresquen amb l'hàbit de la lectura", ha demanat. A més, la vicepresidenta de l'AELC al País Valencià ha afirmat: "La fira s'ha fet gran i els autors hem guanyat espai, però encara necessitem més ajuda de les institucions i sobretot més visibilització per part dels mitjans de comunicació".

 

  El programa d'activitats es pot consultar al web wwww.placadelllibre.com

La Plaça del Llibre va nàixer l'any 2013 per a donar visibilitat a la literatura catalana del País Valencià i consolidar un punt de trobada entre lectors, autors, editors i llibreters a la ciutat de València.

Durant cinc dies la plaça de l'Ajuntament de la capital del Túria es convertirà en un gran aparador del llibre en valencià i en un punt de trobada per als lectors que volen conèixer les novetats editorials i participar en l'ampli programa d'activitats, amb presentacions de llibres, actuacions musicals, taules redones, tallers per a escoles i activitats infantils. D'aquesta manera, la Plaça del Llibre es consolida com el gran esdeveniment de la literatura catalana a València.

La Plaça del Llibre està oberta a escriptors i editorials de tot l'àmbit lingüístic, fent especial esment a la literatura produïda des del País Valencià. La Plaça del Llibre és un projecte que va iniciar el 2013 l'Associació d'Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i Acció Cultural del País Valencià, en una iniciativa que intentava reemplaçar el buit de l'administració pel que fa a accions de suport cap a la llengua i la cultura del país. L'èxit d'aquelles primeres convocatòries ha fet créixer any rere any la capacitat i la visibilitat de l'esdeveniment, i n'ha portat una rèplica a la ciutat d'Alacant. A més, per segon any, gràcies a la implicació de l'administració, ocuparà la Plaça de l'Ajuntament. La present edició està organitzada per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) i la Generalitat Valenciana, amb la col·laboració, entre altres, de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'Ajuntament de València, les Biblioteques Municipals de València, Escola Valenciana, la Xarxa Vives d'Universitats i amb el suport de les universitats públiques valencianes, a més de les editorials i llibreries participants

El programa s'ha presentat aquest matí a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, amb Carmen Amoraga, Directora General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana; Jesús Figuerola, President de FULL; Dolors Pedrós, Presidenta d'AEPV; Nacho Larraz, President del Gremi de Llibrers de València; Gemma Pasqual, Vicepresidenta d'AELC; Toni Gisbert, Secretari d'ACPV; i un representant de les Biblioteques Municipals de València.

–AMPLI PROGRAMA D'ACTIVITATS–
La Plaça del Llibre 2017 comptarà amb un ampli programa d'activitats. Al llarg dels 5 dies del certamen es presentaran 40 novetats de 20 editorials diferents. Entre els més de 60 autors que signaran a la Plaça destaquen Teresa Broseta, Toni Cabo, Pepa Guardiola, Francesc Mompó, Manel Joan Arinyó, Lourdes Boïgues, Toni Mollà, Jordi Colonques, Joan Canela, Artur Heras, Núria Cadenes, Ester Vizcarra, Salvador Vendrell, Joan Arrandis, Paolo Ferrando, Fani Grande, Fina Girbés, Tona Català i Pasqual Alapont.

Entre els actes programats cal destacar la vesprada del dijous 2 de novembre que es dedicarà per complet a Joan Fuster amb motiu del 25 aniversari del seu traspàs, on es presentaran els llibres col·lectius Nosaltres, el fusterians, Nosaltres, les fusterianes, La improbable vida de Joan Fuster, així com Alfaro-Fuster.

El dia 4 l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana oferirà una matinal de lectures en què participaran una quinzena d'associats d'aquesta entitat, que llegiran fragments breus de la seua obra: Josep A. Alfonso, Carme Arnau, Carles Enguix, Cristina Escrivà, Manuel Molins, Joan B. Mollà, Josepa Montagut, Pura Peris, Emili Piera, Begonya Pozo, Rosa Roig, Antoni Rovira, Anna Rubio, Teresa Sanchis, Encarna Sant-Celoni i Albert Toldrà.

També cal ressenyar la participació per segona vegada de les Biblioteques Municipals de València, dependents de la regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, que organitzaran, entre altres activitats, un encontre de bibliotecaris de la xarxa municipal amb l’objectiu de fer una selecció de títols entre els llibres exposats, que serà adquirida per les biblioteques municipals, així com una biblioteca infantil impulsada i supervisada pels bibliotecaris muncipals, que funcionarà al recinte firal per a que les xiquetes i els xiquets que ens visiten puguen consultar i gaudir dels llibres i la lectura.

A més d’aquesta biblioteca infantil, els més menuts podran gaudir d’un ampli programa d’activitats lúdiques i formatives que ja compta amb inscripció de més de 1.000 escolars en activitats matinals concertades. També comptarem amb l’actuació musical de Dani Miquel.

Dins de les activitats per als més menuts el diumenge 5 de novembre, té una importància rellevant la cavalcada per la lectura on participaran alumnes de diferents centres docents vestits com els seus personatges literaris preferits. Tancarà la cavalcada el pregó pel forment de la lectura a càrrec de l’Ambaixada de la Lectura, càrrec que ostenta actualment l’escriptora Anna Moner.

Com en edicions anteriors, les activitats programades es tancaran cada dia amb una actuació musical amb el suport del Servei de Normalització Lingüística de la Universitat de València.

 


–PREMIS PLAÇA DEL LLIBRE–  
També per quart any consecutiu es lliuraran els Premis de la Plaça del Llibre. Aquest guardons tenen com a finalitat reconèixer persones i entitats que han destacat per la seua trajectòria literària  i la seua tasca de difusió del llibre i la lectura.

Enguany el Premi a la Trajectòria Literària Plaça del Llibre 2017 és per al poeta valencià Marc Granell, amb una llarga i reconeguda trajectòria amb poemaris com  Llarg camí llarg, Versos per a Anna o Tard o d’hora.

El Premi Difusió Plaça del Llibre 2017 és per a Capella de Ministrers, la formació valenciana especialitzada en música antiga i barroca creada per Carles Magraner fa ara 30 anys, i que s’ha dedicat a difondre mitjançant la música els gran autors i obres de la nostra literatura com Ausiàs March, Ramon Lluch, Joanot Martorell o la lírica trobadoresca, entre altres.

Els premis es lliuraran el dia 3 de novembre, a l'Octubre CCC, i a continuació hi ha un sopar literari. Places limitades, reserva obligatòria a través d'aquest formulari. Cal inscriure's abans del dimarts 31 d'octubre (preu del sopar: 20€). Per assistir al sopar cal emplenar el formulari de reserva i fer un ingrés de 20€ per comensal al compte de Caixa Popular ES47 3159 0037 1924 5237 1525 amb el concepte "Sopar plaça del Llibre + nom i cognom". Envieu el comprovant de l'ingrés al correu info@placallibre.com abans del dimecres 1 de novembre.

–IMPLICACIÓ DE TOT EL SECTOR DEL LLIBRE–
A més de les entitats organitzadores i col·laboradores, la present edició comptarà amb més de 600 metres lineals de llibres de 40 editorials de les Illes, el Principat i el País Valencià. Aquesta oferta amb més de 2.000 títols, atesa per 10 llibreries valencianes, convertiran la plaça de l'Ajuntament de València en una gran mostra de la literatura catalana més contemporània. Aquestes 40  editorials són AdiA Edicions, Andana Editorial, Austro Hongaresa de Vapors, Balandra Edicions, Comanegra, Combel, Drassana, Edicions 96, Edicions Bromera, Edicions del Buc, Edicions del Bullent, Edicions Sidillà, Editorial 3i4, Edicions de la Universitat de Barcelona, Editorial Barcino, Editorial Gregal, El Petit Editor, Fundació Sambori, Institució Alfons el Magnànim, Jollibre, L'Encobert, Llegir en Català, Lletra Impresa, N9U grup Editorial, Onada Edicions, Pagès Editors, Perifèric Edicions , Pruna Llibres,  Publicacions de la Universitat de València, Publicacions de la Universitat Jaume I, Publicacions de la Universitat d’Alacant, Sembra Llibres, Tabarca, Tàndem Edicions, Edicions Tívoli, Triangle Books,  Vincle Editorial i Xarxa Vives d'Universitats.
 
Per la seua banda, les llibreries que participaran enguany són Abacus Cooperativa (València), Ambreta Llibrera (València), Detroit Llibres (Alcoi), Librería El Puerto (Sagunt),  Llibreria La Moixeranga (Paiporta),  Llibreria Inter Tècnica (València), Llibreria Seguí (València), Somnis de paper (Benetússser), Tirant lo Blanch (València)  i Llibreria 35 Formiguetes (València). Un total de 10 llibreries que, com en edicions anteriors, participaran de manera cooperativa.

També cal destacar la participació per primera vegada de la  Xarxa Vives d'Universitats, que comptarà amb un espai especial. Aquesta xarxa promou les publicacions de les 22 universitats membres i gestiona el portal d’informació i venda electrònica de les publicacions universitàries e-BUC. Dins de la participació de la Xarxa Vives destacarà la col·laboració de les universitats públiques valencianes –Universitat Jaume I de Castelló, Universitat de València i Universitat d’Alacant– , així com de la Universitat de Barcelona.