Quarta Lletra de Batalla, centrada en la trajectòria de Joaquim Mallafrè

Aquest dijous 14 de febrer, a les vuit del vespre, la Sala de Graus del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona acollirà la quarta sessió del cicle Lletres de Batalla. Escriptors a la Universitat, dedicada en aquesta ocasió a la trajectòria del professor, traductor i lingüista Joaquim Mallafrè.

Joaquim Mallafrè (Reus, 1941). Llicenciat i doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona és professor a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Aviat comença a dictar conferències i impartir cursos i seminaris a diverses poblacions catalanes, i més endavant a diversos punts d'Europa, com Delfos, Praga, Salford o Trieste. Escriu a publicacions especialitzades i a la premsa escrita.  La seva tasca com a traductor constitueix tot un llegat per a la literatura catalana, tenint en compte que és l'autor de la traducció de l'Ulisses de Joyce, per exemple, però també d'obres d'escriptors com Samuel Beckett, Henry Fielding, Laurence Sterne o de l'Utopia de Thomas More. Aquesta feina de traductor, combinada amb l'activitat docent, ha donat pas a dos llibres: De bona llengua, de bon humor (1994), una recopilació d'articles; i Llengua de tribu i llengua de polis (1999), un assaig ambiciós que va més enllà de la traducció per endinsar-se en terrenys com l'antropologia lingüística o la sociologia. L'any 1998 obté la Creu de Sant Jordi per la seva tasca pedagògica i traductora, i entre el 1999 i el 2002 és vicepresident de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Actualment segueix traduint obres d'autors anglosaxons i impartint classes a la universitat, al mateix temps que participa en esdeveniments culturals importants relacionats amb la literatura, com per exemple l'Any Mercè Rodoreda del 2008.

Lletres de Batalla és una activitat que vol donar la possibilitat de conèixer de primera mà escriptors i la seva obra. Consta de set sessions, obertes al públic, i té valor acadèmic per als estudiants. Ho organitza el Departament de Filologia Catalana i Escriptors del Camp de Tarragona; i hi col·laboren la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, la Institució de les Lletres Catalanes i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Consulta l'acte a l'Agenda de l'AELC o descarrega'n el programa sencer.