Trobada d'escriptors a Elna

Aquests dies s'està celebrant la segona Setmana Catalana d'Elna, del 16 al 21 de maig, que ha comptat amb la paticipació del president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Sebastià Portell, i de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Izaskun Arretxe.

El municipi del Rosselló, que tira endavant aquesta iniciativa amb l’objectiu d’estrènyer les relacions amb les institucions i entitats de la resta de territoris de parla catalana, va voler convidar els dos representants de l'AELC i la ILC per trobar-se amb els escriptors de la Catalunya Nord. A més de fer-ho dins d'aquesta setmana cultural, també coincideix amb la commemoració del 140è aniversari de la trobada d'escriptors catalans que Jacint Verdaguer va promoure a Elna l'any 1883. L'escriptor hi va anar amb un grup d'autors entre els quals s'hi trobaven figures com Antoni Gaudí, Àngel Guimerà, Narcís Oller o Jaume Collell.

A la reunió, que va tenir lloc el dimarts 16 de maig a l'espai Gavroche d'Elna, hi van assitir una quinzena d'escriptors i també representants institucionals, editors, bibliotecàries i docents de català a secundària i a la universitat, que van poder participar en el debat i col·laborar a definir propostes de futur.

Els principals reptes i temes que es van tractar van ser la necessitat d'estimular la creació en català entre els més joves; l'oferta formativa de l'AELC, a través d'«Els dilluns de l'AELC», a disposició dels autors de la Catalunya Nord; la necessitat de fomentar l'intercanvi entre territoris dels Països Catalans; i la voluntat de construir, a partir de trobades com aquesta, una relació més sòlida entre l'AELC i la ILC amb els escriptors i els agents culturals de la Catalunya Nord.

Val la pena destacar que després de l'acte es va descobrir una placa amb el nom de Joan Fuster a l'Espai Multifuncional Gavroche, el primer espai de la Catalunya Nord amb el nom de qui va ser president de l'AELC entre 1987 i 1991.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana ja va organitzar un acte a Sant Miquel de Cuixà, a Codalet, el 2022, i que el compromís de la junta és de celebrar més activitats a la Catalunya Nord de manera periòdica.