Xavier Mas-Craviotto guanya el I Certamen Art Jove Salvador Iborra de poesia

Es tracta de la primera edició del premi, convocat per l'AELC amb l'Agència Catalana de la Joventut i l'Institut Balear de la Joventut. Viena Edicions publicarà el poemari durant el 2019.
El jurat, format per Laia Martinez Lopez, Sebastià Bennàssar, Eduard Escoffet, Àngels Moreno Gutiérrez i Enric Viladot, reunit a Barcelona el dia 7 de novembre de 2018, ha decidit per unanimitat que el llibre Renills de cavall negre de Xavier Mas Craviotto és el guanyador d'aquesta edició i mereixedor del primer premi «per la solidesa del recull» i «la força dels poemes». El jurat ha considerat mereixedor del segon premi el llibre Pòtol de Francesc Alemany Sureda. El lliurament s'ha fet a la Casa des Poble d'Esporles, juntament amb el dels premis Art Jove 2018 del Govern de les Illes Balears.

Sobre el certamen

El Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, en homenatge al jove poeta valencià assassinat el 2011, ha estat convocat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana juntament amb l'Agència Catalana de la Joventut i l'Institut Balear de la Joventut.

El premi vol ser una eina de professionalització, a banda d'esperonar i fomentar la literatura en llengua catalana, i per aquest motiu a més a més de les aportacions monetàries (2000 euros per al primer premi i 500 per al segon) el poemari guanyador es publicarà a Viena Edicions durant el 2019.

Un altre dels objectius del premi és el d'articular un espai de formació horitzontal que faciliti dinàmiques de coneixement, d'interrelació i de debat amb altres escriptors amb diversos nivells de trajectòria professional. En aquest sentit, els 14 finalistes han pogut assistir a una formació de quatre dies a l'Alberg de la Joventut d'Olot del 6 al 9 de desembre. Durant l'estada, els joves han assistit a tallers de fanzín i de recitació, a concerts i a xerrades amb escriptors i professionals del sector cultural.

Els premiats
Xavier Mas Craviotto va néixer a Navàs el 1996. Actualment, viu entre la seva ciutat natal i Barcelona, estudia Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i té una beca de col·laboració amb el Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la mateixa UB. El 2017 va guanyar el Premi Gabriel Ferrater d'Òmnium Cultural Baix Camp amb el poemari Phosphorus i Hesperus. Aquest any ha guanyat el 13è Premi Literari Pepi Pagès de Granollers amb l'obra El Roure i el Premi Documenta amb la novel·la La mort lenta, que L'Altra Editorial publicarà el 2019.

Francesc Alemany Sureda va néixer a Son Sardina el 1993. És llicenciat en Història per la Universitat de les Illes Balears i Màster en Antropologia i Etnografia de la Universitat de Barcelona. Amb Pòtol ha guanyat el nou Premi de Poesia dedicat a Manel Marí del programa Art Jove 2018.