L'AELC dona suport a la Unió d'Escriptors Bielorussos

L'European Writers' Council (EWC), del qual l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana en forma part, dona suport a la Unió d'Escriptors Bielorussos, que defensa la democràcia i la celebració d'unes noves eleccions al país. Diverses institucions europees i internacionals del món cultural hi han donat suport. L'AELC també vol denunciar la situació.

La Unió d'Escriptors Bielorussos demanava el 17 d'agost en un comunicat que es tinguin en compte els principis de la Declaració Universal dels Drets Humans i demana a les organitzacions literàries, periodistes i altres figures del món cultural a expressar solidaritat amb els ciutadans de Bielorússia. En un moment crític com el que estan vivint, els cal ajuda per informar de la presumpta falsificació electoral que hi ha hagut a gran escala i l'augment d'actes violents indiscriminats cap a la població civil. Es pot llegir més informació sobre el cas al recull «Veus de Bielorússia» en anglès.
A més a més, s'ha obert una causa penal contra la guanyadora del Premi Nobel de Literatura Svetlana Alexievich i contra el Consell de Coordinació de l'Oposició de Bielorrúsia.

L'European Writers' Council ha denunciat que el 8 de setembre van detenir i empresonar a Minsk tres poetes i traductors membres del PEN Bielorús (Hanna Komar, Uladz Liankevich i Siarzh Miadzvedzeu) que van actuar pacíficament. Svetlana Alexievich és l'únic membre del Consell de Coordinació que queda en llibertat al seu país, la resta estan empresonats o a l'exili. L'escriptora ha convocat els mitjans a casa seva i ha explicat que se sent amenaçada. Es pot llegir un fragment d'una carta enviada per la guanyadora del Premi Nobel de literatura i més detalls dels darrers dies aquí

Per part seva, la Unió d'Escriptors Bielorussos ha exigit a les autoritats del seu país que s'acabi immediatament amb la violència que estan rebent les protestes pacífiques, que s'alliberin els ciutadans que han estat detinguts durant la campanya de les eleccions del 2020, que s'organitzi un Comitè Central de les Eleccions creïble i que es facin unes eleccions transparents sota observació internacional.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana se suma a la condemna d'aquests fets i a la difusió de la situació que s'està vivint a Bielorússia. Ja hi han donat suport les associacions d'escriptors de l'EWC de Galícia, d'Hongria, del Regne Unit, de Grècia, d'Espanya, Noruega, Dinamarca o Alemanya entre d'altres. Pots llegir aquí en anglès tota la informació actualitzada sobre la petició.