El Parlament Europeu encarrega un informe sobre propietat intel·lectual al Partit Pirata

Catalan

Un dels fronts pel que fa al procés d'ampliació i consolidació del Mercat Únic Digital entre els estats membres de la Unió Europea és l'actualització dels drets d'autor en l'àmbit digital. En el marc d'aquesta reforma, la nova Comissió Europea, dirigida per Jean-Claude Juncker, ha traslladat les competències en matèria de propietat intel·lectual a la Comissaria d'Economia i Societat Digital, encapçalada per Günter Oettinger, i al vicepresident del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip. Paral·lelament, el Parlament Europeu ha iniciat la revisió de la Directiva de la Societat de la Informació 2001/29/EC, la InfoSoc Directive, per la qual va encarregar un informe sobre les limitacions i exempcions que cal aplicar als drets d'autor a la parlamentària del Partit Pirata alemany Julia Reda.

Com es pot imaginar, aquest informe [descarrega'l en castellà] inclou aspectes molt perjudicials per a autors i editors, i pretén debilitar extremadament els drets de propietat intel·lectual d'autors i artistes. Considera que totes les excepcions i limitacions als drets d'autor que la InfoSoc Directive estableix com a opcionals haurien de ser obligatòries i sense remuneració, i es carrega el sistema actual de remuneració per préstec públic i en concepte de còpia privada en l'àmbit educatiu. Aquest informe del Partit Pirata actualment està en fase d'al·legacions, per això les organitzacions que treballen pels drets autorals (IFFRO, EWC…) s'han mobilitzat per fer evident el seu desacord i argumentar-lo.

En aquest sentit, l'European Writers' Council ha fet públic un comunicat amb al·legacions a l'«Informe Reda», que la setmana passada la presidenta de l'EWC, Pirjo Hiidenmaa, ja va defensar en una taula rodona organitzada per la Comissió Europea i presidida pel comissari Oettinger.

Resumidament, el comunicat de l'EWC [descarrega'l en anglès] defensa que és fonamental implementar una legislació que obligui a redactar contractes més justos i transparents per a autors i artistes, i a fer efectiva la remuneració pels seus drets. Per això cal identificar i concretar clàusules abusives i declarar-les nul·les. Per l'EWC, si un autor pot exercir més control sobre els diferents usos de la seva obra, i si veu respectats el dret moral sobre l'obra i el dret a una remuneració digna i efectiva, és molt probable que vulgui promoure l'obra i fer-la al màxim d'accessible. Per això, la millora de les condicions contractuals d'autors i artistes contribuirà directament a què els usuaris finals gaudeixin d'una major oferta cultural a nivell Europeu. Defensar la dignitat del treball de creadors i artistes és promoure la cultura.

L'EWC fa èmfasi en el fet que la necessitat de millora de les condicions contractuals d'autors i artistes va en la línia de les recomanacions de l'informe de les Nacions Unides sobre drets culturals, «The Right to Freedom of Artistic Expression and Creativity», presentat el març de 2013 [descarrega'l en anglès]. En el mateix comunicat, l'EWC demana que s'adoptin les conclusions i recomanacions de l'estudi del Parlament Europeu «Contractual Arrangements Applicable to Creators: Law and Practice of Selected Member States» PE 493.041 (2014) [descarrega'l en anglès].

En el marc d'aquesta reforma, la parlamentaria del Partit Pirata alemany, Julia Reda, ha obert un canal [enllaç] perquè els creadors europeus li facin arribar els seus punts de vista sobre aquesta reforma dels Drets de Propietat Intel·lectual. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana enviarà una resposta a l'«informe Reda» des de la perspectiva catalana.

Categoria