Es presenta l'informe de recomanacions sobre el cànon per còpia privada

Catalan
1 de febrer de 2013


Aquest dijous s'ha fet públic l'esperat informe d'António Vitorino sobre el cànon per còpia privada i reprografia, un text que inclou un seguit de recomanacions per emprendre el procés d'harmonització i modernització dels drets d'autor que lidera el comissari europeu Michel Barnier. Aquest document és fruit d'un procés que ha involucrat durant mesos gairebé un centenar d'agents entre empreses del sector, experts, creadors i entitats de gestió a nivell europeu.


Sense referir-se explícitament al cas de l’Estat espanyol, l’al·ludeix clarament quan desaconsella el canvi dràstic del canon per altres alternatives que no han estat valorades de manera suficient. L’informe posa l’accent en els següents punts:


1. Sempre que sigui possible haurien d’abonar aquest canon els distribuïdors finals i no els majoristes.


2. És necessari que s’acordi un concepte europeu que aclareixi què es considera perjudici, que és precisament el que haurà de ser compensat a través del canon. Aquest perjudici serà el criteri per establir una tarifa, tenint en compte que s’ha de considerar el perjudici ocasionat pel conjunt de còpies privades efectuades i no les que pugui efectuar una persona de forma individual.


3. Menciona específicament la reprografia, aconsellant que es potenciïn els sistemes de llicències sobretot en sectors com l’ensenyament.


4. Efectua altres consideracions més tècniques, relacionades amb les vendes transfrontereres d’equips de reproducció o la necessitat que la quantitat que s’abona per canon aparegui clarament identificada en el preu final que es paga per l’equip.


Michel Barnier va encarregar aquest informe el novembre de 2011 al portuguès António Vitorino, excomissari europeu de Justícia i Afers Interns, i ha estat presentat després d'un intens procés que ha comportat la realització de nombroses enquestes, debats públics i discussions.


Precisament el mateix dia en què es va presentar l’informe va tenir lloc la primera reunió de les entitats de gestió amb el Ministre Wert. El president de CEDRO, Pedro de Andrés, va traslladar al Ministre la preocupació per l’especificitat del sector del llibre dins de les indústries culturals, subratllant el risc que suposa per l’economia i la cultura de l’Estat espanyol que el sector del llibre no obtingui remuneració suficient per tots els usos secundaris que s’efectuen de les seves obres, especialment en el sector educatiu.


El Ministre ha manifestat novament que el sistema de compensació per còpia privada amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat vigent des del desembre de 2011 és provisional i serà substituït. Tot i així no ha especificat cap data, però sí que ha avançat que aquest nou sistema haurà de tenir en compte les recomanacions de l’informe d’António Vitorino.


Descarrega l'informe sencer (en anglès).

Comunicat de la Comissió Europea (en anglès).

Programació Stakeholder consultation (en anglès).ABC: "En marcha la armonización del canon digital para toda la UE" (01/02/2013).

CEDRO: "Presentadas las recomendaciones del mediador europeo en materia de copia privada" (04/02/2013).

Ibercrea: "António Vitorino entrega sus recomendaciones para harmonizar el canon por copia privada" (01/02/2013).

IFFRO: "Comments on António Vitorino’s recommendations resulting from the mediation on private copying and reprographic levies by Olav Stokkmo" (f01/02/2013).

SGAE: "Europa se desmarca del modelo español de copia privada" (01/02/2013).Notícies relacionades:

AELC: "La Comissió Europea acorda un full de ruta per modernitzar els drets d'autor en l'economia digital" (22/12/2012).

Categoria