La Comissió Europea acorda un full de ruta per modernitzar els drets d'autor en l'economia digital

Catalan

Tothom coincideix en afirmar que Europa necessita actualitzar la legislació relacionada amb els drets d'autor, per adaptar-se als canvis constants en les formes de creació i consum dels productes culturals, i per donar un marc legal adequat al desenvolupament d'una economia, la digital, que creix a un ritme molt superior a la resta d'àmbits.

Michel Barnier, comissari europeu responsable de mercat interior i serveis, avisava, fa uns mesos, que els drets d'autor són “el motor darrera la diversitat, la creativitat i la innovació que Internet posa a la disposició de tots nosaltres”. Amb aquestes paraules condensava la importància dels drets d'autor, l'element fonamental que assegura que els avenços tecnològics, aclaparadorament positius, no repercuteixin negativament sobre els mitjans de subsistència dels creadors.

En aquest sentit, la Comissió Europea ha anunciat que a principis de 2013 iniciarà un procés de modernització de la legislació relacionada amb els drets d'autor en l'àmbit digital, que garanteixi el reconeixement efectiu i la justa remuneració als titulars dels drets. Una legislació que permeti mantenir incentius sostenibles a la creativitat, a la diversitat cultural i a la innovació; que ampliï l'accés i l'oferta legal als usuaris; que permeti nous models de negoci i que contribueixi a combatre les pràctiques il·legals i la pirateria.

Segons una nota de premsa [enllaç] de la Comissió Europea, reunida el passat 5 de desembre, es preveu iniciar un grup de treball a inicis de 2013 que desenvolupi línies d'acció en quatre factors que necessiten una actuació urgent:

1. Portabilitat transfronterera de continguts: Millorar la legalitat i seguretat dels continguts en núvol –cloud-stored content– i assajar noves formes de bloqueig geogràfic –geo-blocking–.
2. Consideració i tractament  dels continguts creats pels propis usuaris: Aclarir els conceptes d’usos legítims i no legítims als generadors de contingut a baixa escala i als usuaris finals.
3. Accés a les obres audiovisuals i al patrimoni cultural: Estudiar casos de bones pràctiques i promoure noves iniciatives, com un arxiu unificat de cinema europeu en línia.
4. Millora de les eines de Mineria de Dades (TDM, Text & Data Mining): Promoure l’eficiència d’aquesta disciplina per a la recerca científica.

Al mateix temps explorarà el potencial i els límits de les innovacions tecnològiques per a la concessió de llicències aptes per al món digital que protegeixin el concepte de remuneració per còpia privada. Es duran a terme estudis de mercat i anàlisis de l'impacte legal de la normativa, i la redacció dels textos jurídics necessaris per aprovar una reforma legislativa. En aquest procés de revisió de la remuneració per còpia privada es buscaran els següents objectius: atenuar els efectes de la territorialitat en els mercats interiors; acordar els nivells adequats d'harmonització i les limitacions i excepcions dels drets d'autor en l'era digital; determinar la millor manera per reduir la fragmentació del mercat de drets d'autor a la UE i reforçar la legitimitat de les mesures de control d'aplicació en un context més ampli de reforma dels drets d'autor.

La Comissió va fer públic, el passat 18 de desembre, un nou comunicat [descarregueu-lo aquí] que explica amb major detall aquest procés, i insisteix en la necessitat d'involucrar totes les parts interessades: "La Comissió té la seguretat que el diàleg entre les parts interessades pot convertir-se en una incubadora d'iniciatives innovadores que beneficiïn a tothom". Aquest procés, batejat amb el nom "Licensing Europe", es preveu que finalitzi de cara al 2014.

Categoria