La reforma fiscal no rebaixarà l'IVA cultural

Catalan
25 de juny de 2014

Avui s'ha presentat, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la reforma fiscal que fa temps que anuncia el govern espanyol. Finalment s'ha sabut que aquesta reforma no inclourà cap canvi pel que fa a l'IVA cultural –arts escèniques, música, espectacles, cinema i llibre electrònic–, malgrat les peticions reiterades del sector des que el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro va apujar-lo al 21% el setembre de 2012.

Aquest fet contradiu l'anunci que diversos ministres i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría van fer el passat mes de febrer, segons el qual el govern preparava la rebaixa al 10% d'IVA per al sector. Aquestes declaracions, recordem-ho, les van fer arran de la polèmica creada per la baixada de l'IVA del 21% al 10% només pel sector de compra-venda d'obres d'art [llegiu-ne la notícia].

Davant de l'abscència de gestos i la manca de diàleg per part del ministre d'Hisenda i del ministre de Cultura, productors i entitats dedicades al teatre, cinema i música es reuniran aquest divendres a Madrid per decidir una resposta conjunta a aquestes accions del govern, que han col·locat el sector en perill de col·lapse.

La reforma sí que inclou una rebaixa mitjana del 12,5% en l'IRPF a partir de 2015. La retenció als autònoms amb rendes de fins a 12.000 euros passarà del 21 al 15%, i a més, es limitarà el sistema de mòduls d'IRPF per als autònoms.

La notícia a la premsa:

Ara: No s'abaixa l'IVA cultural i les deduccions per al cinema es queden curtes.
Cadena SER Catalunya: Resposta al govern per no rebaixar l'IVA cultural.
El Periódico de Catalunya: L'oferta fiscal crispa els nervis de la indústria del cine espanyol.
La Vanguardia: Acosta dice que le entristece que la reforma fiscal no llegue a la cultura.
La Vanguardia: Consejo de Ministros: la reforma fiscal en directo.
 

Categoria