L'informe anual del CoNCA alerta del perill de col·lapse del sector cultural

Catalan

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha presentat a principis de març el seu darrer informe anual de la cultura al Parlament de Catalunya. Amb el títol “Crisi / incerteses / sinergies” intenta aprofundir en l’estat de la cultura i de les arts a Catalunya. L'informe alerta del perill real de desmembrament del teixit productiu cultural català: "L'increment de l'IVA, l'estancament de la llei de mecenatge, la reducció de l'aposta cultural per part de les caixes d'estalvi, la disminució del consum cultural arran de l'atur creixent, el retard en els pagaments del ajuts per part de la Generalitat i l'asfixia financera dels ajuntaments fan que durant el 2012 s'hagi arribat a nivells límits de supervivència en l'àmbit cultural. En uns moments en què la cultura hauria de ser un sector estratègic per sortir de la crisi, el sector és castigat per manca de finançament. Si l'educació acadèmica, la creació, la recerca i el debat d'idees es consideren un luxe s'està caient en un error greu".

A través d'aquest informe el CoNCA reivindica el paper de la cultura com a eina per al creixement econòmic, de creació de llocs de treball, de cohesió social, de reconeixement identitari i amb una gran capacitat d'innovació. Demostra que és un sector altament autosuficient i reclama una major protecció per part de l'administració catalana i central.

L'informe posa l'accent en la necessitat de redefinir el model de econòmic del sector cultural, buscant noves formes de finançament per a les associacions, equipaments i esdeveniments culturals, sense desatendre les possibilitats que ofereixen el marxandatge i la comercialització de productes culturals de consum. Potenciar el finançament privat, tenir més en compte les possibilitats que ofereix la Unió Europea, com el programa Creative Europe, estar alerta de les possibilitats que ofereix el micromecenatge i invertir en capacitació professional en la gestió cultural. Reclama l'abaratiment de l'IVA per a la cultura i exposa que Catalunya hauria de tenir, en la nova llei de mecenatge, una influència proporcional a la importància que té el sector cultural català en el conjunt de l'Estat.

També exposa que cal redefinir el model pel que fa a la creació de públics –diversificant i fidelitzant els públics i incidint en l'àmbit escolar–, la internacionalització –incrementant la presència a l'estranger i consolidant els esdeveniments estratègics a Catalunya–, l'entorn digital –fomentant l'intercanvi entre el sector tecnològic i el cultura– i en la qualitat del producte.

Descarregueu-vos aquí l'informe sencer (pdf; 1,4 Mb)  o llegiu-ne un resum de premsa (pdf; 370 Kb).
Categoria