Més llibres, menys literatura

Catalan
2 de juliol de 2015

Després d'un lustre de pèrdues continuades, la Federación de Gremios de Editores de España ha anunciat que el sector editorial comença a repuntar. L'informe presentat aquesta setmana indica que l'any 2014 la facturació de la indústria editorial va créixer un 0,6% respecte el 2013. Aquests números confirmen un canvi de tendència després d'una caiguda acumulada de 1.000 milions d'euros en la facturació entre 2008 i 2013.

Aquest canvi de tendència prové principalment de l'increment de vendes de llibres de text (3,1% més), un àmbit que ha hagut d'adaptar-se a la reforma educativa del Govern. Amb un 34% de quota de mercat del total de llibres venuts i 748,64 milions de facturació el 2014, el llibre de text és el sector que més va créixer respecte 2013. També la facturació per títols d'Humanitats i Ciències socials va créixer, un 2,7%, fins als 236,63 milions d'euros; i els llibres universitaris i científico-tècnics van incrementar el 16,8% la seva facturació, fins arribar als 81,80 milions d'euros.

Els llibres de literatura, però, continuen presentant una tendència a la baixa. El 2014 la facturació per la venda d'obres literàries va descendir globalment un 4,6%, fins als 447,10 milions. 13,9% menys per la venda de novel·les i 19,7% menys per la venda de teatre i poesia respecte el 2013. La literatura infantil i juvenil, i també el còmic, es desmarquen d'aquesta davallada. La LIJ és, de fet, el sector que més creix juntament amb el llibre de text: el 2014 la literatura infantil i juvenil va facturar un 3% més respecte l'any anterior, 275,19 milions d'euros al cap de l'any. Cal destacar també la bona salut i creixement continuat del còmic, que l'any 2014 va facturar un 9,8% més, fins als 58,80 milions.

En global, en els darrers cinc anys, la literatura ha perdut gairebé una tercera part del mercat que tenia (30,5%).



Daniel Fernández, president de la FGEE, va apuntar en la roda de premsa que els baixos índexs de lectura i la manca de suport institucional són causes directes d'aquest descens en la venda d'obres literàries.

En aquest sentit, Daniel Fernández va manifestar la necessitat d'aplicar polítiques de foment del llibre i la lectura com a element de desenvolupament social: «Un país en el qual un 35% reconeix no haver llegit mai un llibre és un país que té un problema cultural i social. S'ha de projectar una política educativa que potenciï el llibre i el presenti com un element d'evolució i progrés». També va destacar la necessitat de promoure polítiques efectives de protecció de la creació: «el reconeixement de la propietat intel·lectual d'autors i editors, que afavoreixi la lluita contra el robatori de la propietat intel·lectual i amb mesures fiscals com l'equiparació de l'IVA del llibre digital al del llibre en paper».

Fernández també va considerar com a causes del descens l'estratègia de les editorials –d'una banda reduir en un 14,8% els exemplars editats i en un 17% el tiratge, i de l'altra augmentar l'oferta de títols– i que no ha donat els resultats desitjats.

Tot i així, l'augment de vendes aquest 2015 durant la diada de Sant Jordi i en diverses Fires del Llibre, fins al 6% respecte l'any passat, permeten un cert optimisme que s'haurà de veure confirmat en l'informe de l'any vinent.


El llibre electrònic continua a l'alça
La venda de llibres en suport digital continua creixent a l'Estat espanyol. El 2014 els llibres electrònics van facturar 110 milions d'euros, i representen el 5% del total, un percentatge similar al de països com França i Alemanya, lluny encara del 13% del Regne Unit.

Del total de facturació dels llibres electrònics, un 42% correspon a títols de Dret i Ciències econòmiques, un 22,4% a llibre de text no universitari i un 17% correspon a literatura.

La forta presència de llibres de Dret i Ciències econòmiques va ser explicada durant la roda de premsa per la vicepresidenta de la FGEE, Rosalina Díaz: «Aquests llibres d'investigació i consulta permeten una ràpida utilització, són còmodes per a treballar i, com que aquestes matèries estan en constant evolució, els lectors que els adquireixen reben gratuïtament les actualitzacions».


Les edicions de butxaca segueixen caient
Per primera vegada el llibre electrònic supera en quota de mercat a les edicions de butxaca, que representen el 4,6% del total del mercat. La facturació dels llibres de butxaca ha baixat un 11,4% i també s'ha produït una reducció tant del número de títols editats, un 11,8% menys, com dels exemplars impresos, un 11,7% menys.

Consulteu aquí l'informe de la Federación de Gremios de Editores de España:

http://www.federacioneditores.org/0_Resources/Documentos/150630NPR-FGEE-Comercio-Interior-2014.pdf


Categoria