Autors i Autores

Joaquim Amat-Piniella
1913-1974

Pòrtic

Joaquim Amat-Piniella (Manresa 1913 – Barcelona 1974) escriptor. La seva vida i obra estan marcades per l'experiència dels camps de concentració nazis de la Segona Guerra Mundial, on va ser presoner.

Home d'implicacions polítiques explícites, intel·lectual interessat en la cultura moderna i un humanista a la recerca d'un món millor. Les derrotes de la Guerra Civil i les atrocitats dels camps de concentració posen a prova les seves conviccions i li deixen una marca indeleble.

La seva obra literària més coneguda, K. L. Reich, és una novel·la de ficció en què descriu la vida al camp de Mauthausen. També, dins de la denominada literatura concentracionària, trobem els poemes de Les llunyanies, escrits parcialment dins el Lager. La resta de novel·les que publica, inscrites en el corrent del realisme històric i amb un fort caire existencialista, reflecteixen l'ambient de la postguerra a Espanya.

Amat-Piniella deixa rere seu el testimoni atroç dels camps de concentració i extermini nazis, però també de la integritat moral i la lucidesa del derrotat. La seva història és també la de tota una generació: la de la fractura de la Guerra Civil i del que ja no va poder ser.Pàgina elaborada per Daniel Pitarch per a l'AELC
Fotografies: © Arxiu Històric Comarcal de Manresa.