Autors i Autores

Agustí Bartra
1908-1982

Pòrtic

Agustí Bartra (Barcelona, 1908 - Terrassa, 1982). Poeta, novel·lista, traductor i dramaturg. Va ser un dels escriptors que es va haver d'exiliar a causa de la Guerra Civil espanyola. El 1940, amb l'escriptora Anna Murià, es va establir a Mèxic on l'autor es va dedicar a la traducció i va fer alguns viatges becats als Estats Units, que va alternar amb una intensa activitat literària com l'elaboració d'una Antologia de la lírica nord-americana (1951). L'any 1970 va tornar a Catalunya i es va instal·lar a Terrassa. D'entre les seves obres destaca la novel·la Crist de 200.000 braços (1968) on relata l'aventura col·lectiva en els camps de concentració, i el recull poètic Ecce homo (1968), en el qual es reflecteix la cosmologia particular de l'autor, els quatre elements clàssics: terra, foc, aire i aigua.

Tradicionalment la poesia de Bartra s'ha relacionat amb la del nord-americà Walt Whitman. Però també va seguir les petges dels poetes romàntics alemanys com Novalis, Hölderlin i Rilke.

Va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.Pàgina elaborada per Xavier Gual per a l'AELC.
Actualització: Nausica Solà.