Pere
CapellÓ
Associaciˇ d'Escriptors en Llengua Catalana
Biografia


Pere CapellÓ i Roca va nÚixer a l'Algaida, Mallorca, el 1907 i morÝ a Palma, al Terreno, el 1954. Destaca com a poeta, dramaturg i mestre. Home profundament compromŔs amb el seu temps i els seus ideals, va iniciar la carrera militar i va arribar a ser oficial de l'exŔrcit republicÓ, aixÝ com cap d'Esquerra Republicana d'Algaida. No obstant aix˛, la seva vocaciˇ fou la docŔncia, tot i que sols va poder exercir-la durant breu temps, ja que les circumstÓncies polÝtiques li ho van impedir aviat. En acabar la guerra civil i a causa de la seva ideologia i militÓncia polÝtica, Pere CapellÓ fou represaliat i empresonat durant quatre anys.

LiterÓriament, Pere CapellÓ ens ha deixat exemples de la seva qualitat poŔtica amb el recull Canšons republicanes (1931), o amb poemes com Jo sˇc catalÓ i AixÝ arriben els venšuts. Moltes de les seves peces apareixen signades amb el pseud˛nim de Mingo Revulgo. Igualment va publicar nombrosos articles periodÝstics amb un marcat contingut polÝtic i social, en castellÓ, en diaris i revistes de l'Ŕpoca com Baleares, Cultura Obrera o La Voz de Porreras.

El gran reconeixement popular, per˛, li va arribar a la dŔcada dels anys 40 i 50, quan, empŔs per Manuel SanchÝs Guarner, va comenšar a cultivar el teatre. Destaquen les obres L'Amo de son Magraner (1949), Sa Madona du es maneig (1950), El carrer de les tres roses (1952) o El rei Pepet (1954) que constitueixen el punt de partida per a un nou teatre a Mallorca, amb una llengua colĚloquial , per˛ rica, eficaš per presentar els seus ideals Ŕtics i polÝtics. El teatre de Pere CapellÓ contÚ escenes plenes d'humor, tretes de la vida rural mallorquina, per˛ tambÚ de les noves formes de vida.

Pere CapellÓ va ser mestre de les noves generacions d'autors teatrals, per˛ va morir prematurament el 17 de desembre de 1954. Darrerament i coincidint amb el cinquantŔ aniversari de la seva mort, s'estÓ revisant la seva figura i es succeeixen els actes i homenatges en honor seu. De la mateixa manera, moltes de les seves obres estan en procÚs de publicaciˇ i reediciˇ.--------------------Pere CapellÓ i famÝlia a la dŔcada dels anys 20. Font: Agrupaciˇ FotogrÓfica d'Algaida.
+ ampliar


Pere CapellÓ amb actrius en una representaciˇ de L'Amo de son Magraner. Font: Agrupaciˇ FotogrÓfica d'Algaida.
+ ampliar


Amb Mateu PericÓs 'Palanca' i Joan Oliver 'Telegrafista'. Font: Agrupaciˇ FotogrÓfica d'Algaida.
+ ampliar


Pere CapellÓ signant llibres amb el periodista Gabriel Fuster 'Gafim'. Font: Agrupaciˇ FotogrÓfica d'Algaida.
+ ampliar


Pere CapellÓ a principi dels anys 50. Font: Agrupaciˇ FotogrÓfica d'Algaida.
+ ampliar