Autors i Autores

Josep Forment
1962-2014

Josep Forment.
Josep Forment, el 2013.

Biografia

Josep Forment Forment neix a Bossòst (Val d'Aran) el 1962. A setze anys es trasllada amb la seva mare a Barcelona on li impacta el nou món que representa la gran ciutat. Comença els estudis de Filosofia i treballa molts anys en un restaurant com ajudant de cuiner. Més tard entra a treballar com a comercial a Ediciones B, on també farà d'editor.

Cursa estudis de direcció cinematogràfica i continua com a comercial fins a arribar a ser editor. Exerceix també de corrector d'estil i tipogràfic. Forma part de la fundació de la llibreria LletraZoom que s'especialitza en l'oferta de llibres infantils i juvenils i llibres il·lustrats. A més de llibreter participa en la Biblioteca Borgeana dirigida pel professor Eduardo Paradot. El 1994 intervé en el recital de poesia de l'Escola Massana amb la lectura de poemes i en el col·loqui posterior. El seu activisme cultural el porta el 1997 al seminari-tertúlia sobre Rimbaud que es fa al bar "14 de julio".

A l'any 2007 entra com a editor a l'editorial El Andén, fins que el 2009 funda, amb Gregori Dolz, l'editorial Alrevés on esdevé el seu director. És en aquesta editorial que publica les seves traduccions del francès com Lanzarote o el caballero de la carreta (2010) de Chrétien de Troyes. Un any abans havia publicat el primer llibre del seu intens treball d'assaig i traducció de l'obra d'Arthur Rimbaud, La belleza del diablo. La nova proposta de lectura del poeta francès continua en el volum Poesía al raso (2011).

A partir de 2013 col·labora al programa setmanal Entre hores de Ràdio 4. El 2014, l'any de la seva mort, publica una selecció de textos de l'actor Pepe Rubianes i treballa en el tercer volum de les obres de Rimbaud.

Gran amant de la pintura i la música, la seva passió pels llibres que l'envolten constantment fa que la seva biblioteca tingui més de cinc mil exemplars.

Són destacables, d'una manera especial, la seva bonhomia i les seves grans qualitats intel·lectuals. A la 32a Setmana del Llibre en Català rep un homenatge amb la participació de Gregori Dolz de l'editorial Alrevés i els escriptors Víctor del Árbol, Anna Maria Villalonga i Sebastià Bennasar.