Autors i Autores

Berta Jardí

Pòrtic

Berta Jardí Soler (Barcelona, 11 de setembre de 1956) és una novel·lista i escriptora de relats curts.

Estudia Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i es dedica al periodisme i a la gestió cultural. Destaquen les seves tasques a Joventuts Musicals de Barcelona, Mozartiana i la Fundació La Caixa. El 2014 redueix la faceta de gestora cultural per dedicar-se a l’escriptura. Ha col·laborat com a periodista cultural en diversos mitjans, com ara El Periódico de Catalunya, El Temps, El Món i El 3 de vuit.

Ha publicat el recull de contes Carnaval (La Magrana, 1987), la novel·la La portentosa vida del sastre Bariloche (Columna, 2011) i Un concert memorable (Columna, 2014). Ha escrit el monòleg Coses de la mare (2016), interpretat per l'actriu Montserrat Carulla, i la novel·la L’home del barret (Univers, 2019), inspirat en un quadre d’un avantpassat de l’autora pintat per Joan Miró. La seva darrera novel·la és Saber estar (Univers, 2021), que narra un dia en la vida de la senyora Mascort. És alhora un passeig per l’Eixample barcelonès amb la mirada íntima i sorpresa d’una dona de començaments del segle XX i una revisió de la identitat femenina forjada a l’ombra del seu marit, la figura masculina d’autoritat. El 2023 publica La bibliotecària del front (Univers), sobre la figura d'Aurora Díaz-Plaja.

La seva narrativa presenta un costumisme amb un tret afegit. Ambientades en una Catalunya del segle XX, a cavall entre la tradició i l'aparició d'elements disruptius —com ara l'entrada dels tèxtils xinesos, l’automòbil o les noves tecnologies—, les seves obres presenten una constant: la ironia i l'ús del sentit de l'humor per tractar temes tràgics. Els seus llibres plantegen mons en vies d'extinció i donen vida a personatges que se superen malgrat els canvis que viuen.

Berta Jardí és sòcia de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC).


Pàgina elaborada per Sara Serrano per a l'AELC.
Documentació i fotografia: arxiu de l'autora.