Autors i Autores

Jordi Sedó

Jordi Sedó al seu estudi, on acostuma a escriure, sostenint un dels seus llibres.
Jordi Sedó signant un dels seus llibres als lectors.
Jordi Sedó el 2013, durant una conferència per a Òmnium.

Biografia

Jordi Sedó i Solé va néixer a Barcelona el 6 de febrer de 1954. Fill d'una família humil del barri vell de Barcelona, des de ben petit, sempre va manifestar el seu desig de dedicar-se a la docència, alhora que mostrava un interès per la llengua i l'aprenentatge d'altres idiomes no gaire freqüent a la seva edat.

Va començar a treballar molt jove com a guia turístic i això el va obligar a viatjar i a establir contactes amb persones d'altres països i, per tant, a estudiar idiomes en la seva primera joventut. Als 25 anys, ja parlava i escrivia correctament català, anglès, castellà, francès, alemany i italià. Més tard, estudià també portuguès. Va obtenir el Certificate of Proficiency in English, atorgat per la Universitat de Cambridge, el Diplôme de Langue Française, atorgat per la Universitat de Tolosa de Llenguadoc i el Zertifikat Deutsch als Fremdsprache, atorgat pel Goethe Institut de Barcelona.

Més endavant, va estudiar magisteri amb l'especialitat de filologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i, al cap d'un temps, es llicencià en filologia catalana per la Universitat de Barcelona.

Jordi Sedó inicià la seva activitat docent molt jove, fins i tot, abans d'obtenir cap títol oficial, impartint llengua a adults en una acadèmia suïssa i, més tard, continuà exercint la docència en diferents centres privats i públics de Barcelona, el Maresme i el Vallès Oriental, on també va desenvolupar tasques directives, com a cap d'estudis i, sobretot, com a director, durant molts anys.

Va interrompre la seva activitat com a professor perquè, durant poc més de dos anys, va ocupar el càrrec de delegat territorial adjunt a la Delegació d'Ensenyament a Barcelona-I (Ciutat), més tard reconvertida en el Consorci d'Educació de Barcelona, tot i que, en acabat, va optar per reincorporar-se a les aules.

Durant tota la seva vida professional, Jordi Sedó ha compatibilitzat la seva activitat docent amb altres feines, sempre relacionades amb la cultura. Ha estat assessor lingüístic a diferents editorials, dictaminador d’obres de narrativa en una d'elles, membre fundador de Contrapunt (Centre d'Estudis i Debats), coordinador dels cursos de català per a estrangers a la Fundació Universitària Martí l'Humà i director pedagògic del Centre d'Art i Noves Tecnologies Can Font de les Franqueses del Vallès. Actualment, és president de Contrapunt, Associació d'Amics de Santiago Cucurella.

Igualment, ha pronunciat conferències i ha escrit un bon nombre d'articles a la premsa nacional, comarcal i local, fonamentalment sobre sociolingüística i, en menor mesura sobre educació. També ha escrit assaigs i estudis sobre sociolingüística, llibres per a la docència i narracions breus.

El seu extraordinari domini de la paraula li confereix una prosa àgil i entenedora que té la virtut de captivar el lector o l'oïdor des del començament. A més, la seva obra està impregnada d'una profunda fascinació per la llengua com a fenomen social i també com a fenomen antropològic. Per això, en cada una de les seves produccions, s'endevina un gust gairebé obsessiu per l'observació, la investigació i la recreació del llenguatge.

Sempre inequívocament en la línia de la defensa de la recuperació i el conreu de la cultura i la identitat nacional catalanes, convençut partidari de la independència del seu país i de la noció de Països Catalans, Jordi Sedó es mostra sovint reivindicatiu i crític amb els enemics de Catalunya, però crític també amb l'actitud possibilista i poc compromesa dels mateixos catalans. Pensa que el que necessita el seu poble és una bona injecció d'autoestima, espolsar-se del damunt el complex d'inferioritat col·lectiu que pateix i vèncer la covardia i la desorientació nacional que el tenalla. Creu fermament que, tan sols amb això, Catalunya seria capaç de vèncer les pressions i les forces contràries al seu ressorgiment nacional i reeixir plenament com a entitat nacional diferenciada.

Jordi Sedó, actualment jubilat de la docència, continua la seva activitat com a escriptor i com a conferenciant i és el jutge de pau del municipi on resideix.