Autors i Autores

Empar de Lanuza

Biografia

Empar de Lanuza i Hurtado va néixer a València el 1950. El 1972 es va llicenciar en Filosofia i Lletres a la Universitat de València, dins la secció de Pedagogia, en les modalitats de Pedagogia Especial i Orientació Escolar i Professional. De fet, la seva trajectòria ha girat sempre al voltant de tres grans eixos íntimament relacionats entre si: els infants, la literatura i la pedagogia.

El 1973 munta, amb dues pedagogues més, el Centro de Reeducación Psicomotriz, i fins al 1982 hi tracta trastorns de l'aprenentatge i del llenguatge. Paral·lelament col·labora del 1973 al 1974 a la Inspección de Enseñanza Primaria, i posteriorment, durant dos anys, al Secretariat de l’Ensenyament de l'Idioma. El 1976 s'ocupa dels Cursos de Lingüística valenciana i la seua didàctica a l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de València.

El 1983 exerceix de professora de valencià a l'Institut de Batxillerat de Llíria. Del 1987 al 1990, altre cop treballa a la Universitat de València, però dins del Servei de Normalització Lingüística i a la Unitat Tècnica de Coordinació Bibliotecària. Entre 1991 i 1999 col·labora a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, dins de Publicacions.

De la mateixa manera, des dels anys 70 i fins a l'actualitat, Empar de Lanuza ha participat activament en gran quantitat de congressos i jornades, i ha pres part en diverses activitats de promoció de la lectura, en especial a biblioteques i a centres escolars públics i privats d'arreu del País Valencià. Igualment ha fet de jurat en premis com el Joanot Martorell o el Tirant lo Blanc.

Tota aquesta activitat professional corre de manera paral·lela a la seva faceta d'escriptora, per la qual és més coneguda, especialment en literatura infantil i juvenil. El 1979 s'estrena com a autora, amb El juego popular aplicado a la educación, un assaig sobre les possibilitats educatives del joc popular, en col·laboració amb Victoria Ferrando i Carlos Pérez. El mateix any publica El savi rei boig i altres contes, la seva primera obra per a infants, amb la qual obté el premi Josep Maria Folch i Torres de Barcelona (1978) i, posteriorment, el de la CCEI (1980). Aquest fou l'inici d'una prolífica producció literària, que compta, en narrativa infantil i juvenil, títols tan notables com Bon viatge, Pitblanc! (1982), Aventura d'una desventura (1985), La Cuca Quica (1985), Criatures minúscules (1986), Enric perd una dent (1991) o Cinc corrupis mes a mes (1990). Aquesta última obra va obtenir la distinció dels White Ravens a la Fira de Bolonya l'any 1992. Molts dels seus llibres han estat traduïts al castellà, i fins i tot al francès i a l'eslovac.

Però Empar de Lanuza també ha escrit poesia i teatre per a nois i noies, gèneres que, dins la literatura infantil i juvenil, sovint són oblidats. Destaquen els poemes d'Abecedari de diumenge (1988) i Versos al sol (2000), ambdues obres lloades i premiades. La primera ha estat guardonada amb el Tirant lo Blanc de la Diputació de València (1986) i amb el Premi de la Crítica Serra d'Or (1988), mentre que Versos al sol ha merescut el Premi IX Samaruc de Literatura Infantil (2001), convocat per l'associació de Bibliotecaris Valencians, i el Premi de Literatura Infantil dels IV Premis de la Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (2001). No obstant això, també ha publicat València, fragments d'un dietari poètic (2002), destinat ja a un públic més adult i que li ha significat el Roís de Corella de poesia del premi Ciutat de València (2001).

Empar de Lanuza és igualment una de les poques autores que s'ha dedicat al teatre per als més menuts, del qual en són un clar exemple les obres recollides a Mitja dotzena (1984), i algunes de les seves narracions, com ara El savi rei boig i Bon viatge, Pitblanc!, han estat representades en teatres o en escoles pels mateixos alumnes. També ha col·laborat com a autora a la sèrie de TVE Nana Bunilda, amb el conte Toni, un home de negocis (1992).

L'elaboració de llibres ha anat acompanyada d'articles i textos de creació que han vist la llum a diverses revistes i publicacions, com ara Camacuc, Abalorio, Saó, Faristol, Caràcters, Papers de Dona, El Temps, Cuadernos de Literatura Infantil y Juvenil (CLIJ) o Cuadernos de Pedagogía, entre d'altres.

Paral·lelament Empar de Lanuza ha participat en activitats com la visita a escoles, a la Fira del Llibre de Rocafort o al cicle «Veus Literàries», organitzat per l'AELC i les universitats d'Alacant, Castelló i València, amb una conferència adreçada a alumnes de Magisteri en les especialitats d'Educació Infantil i de Primària, sobre la lectura i la dinamització d'aquesta, els llibres en l'escola i les biblioteques escolars.