Autors i Autores

Gemma Lluch i Crespo

Pòrtic

Gemma Lluch i Crespo (València, 1958) és professora, assagista i narradora. Va estudiar Filologia Hispànica en aquesta ciutat i va guanyar amb la seva tesi doctoral, La literatura infantil i juvenil en català. El lector model en la narrativa, el premi extraordinari. Dins de la seva activitat docent ha impartit també nombrosos cursos i seminaris.

El seus assaigs s'han centrat en el món de la literatura infantil i juvenil i, dins d'aquest camp, en les rondalles i en la figura d'Enric Valor, com ara al llibre De princeses i herois. La rondallística meravellosa d'Enric Valor (1988), que va ser qualificada pel mateix Valor d'obra "completa i rigorosament científica", o Noves lectures de les rondalles d'Enric Valor (1993).

També s'han de ressenyar els seus estudis sobre didàctica i aspectes orals de la literatura infantil i juvenil. El lector model en la literatura per a joves (1998), premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, li ha valgut el reconeixement del món acadèmic i literari. Així mateix ha publicat llibres sobre llengua, com ara Morfologia (1997) o Els pronoms febles (2004).

Com a narradora destaca la seva obra El-joc.com (1997), novel·la juvenil que va ser finalista del premi Bancaixa i que va veure la llum en l’editorial Bromera. Aquesta obra seria traduïda a l'èuscar, amb el títol Jokoa.com.

Col·labora en diverses publicacions i és de membre de l'executiva del Consell Català del Llibre per a Infants i Joves.


Pàgina elaborada per Xulio Ricardo Trigo per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu personal de l'autora.