Autors i Autores

Biel Mesquida

Biografia

Biel Mesquida Amengual és nat a Castelló de la Plana el 1947 de pares mallorquins. Llicenciat en Ciències Biològiques (1969) i Ciències de la Informació (1979), no obstant i això, la seva trajectòria vital i professional ha girat entorn de la literatura i la cultura, especialment a Mallorca, i Barcelona, ciutat que l'autor considera contrapunt de l'illa.

Segons recorda ell mateix, va ser lector i escriptor precoç i compulsiu, ja que amb sols dos anys llegia i als tres ja sabia escriure. Gràcies a la biblioteca materna va entrar ben aviat en contacte amb la gran tradició literària catalana, com per exemple Ferrater, Foix o Espriu. D'adolescent assistí de manera gairebé clandestina a classes de català; així com a la lectura de poemes a casa de Josep M. Llompart; també va establir coneixença amb Francesc de Borja Moll, Jaume Vidal Alcover i Llorenç Moyà.

Els seus anys de joventut, anys de revolta i enfrontament contra tot ordre establert, amb el maig del 68 com a estendard, van resultar decisius per a la seva formació. De la mateixa manera es va relacionar amb poetes com Joan Brossa, Narcí­s Comadira, cantautors com Maria del Mar Bonet i Joan Manuel Serrat, i va continuar nodrint-se dels grans mestres de la literatura universal.

Ha excel·lit tant en prosa com en poesia, amb novel·les com L'adolescent de sal (1975) o Excelsior o el temps escrit (1995). En narrativa breu destaquen Doi (1990) i T'estim a tu (2001) o, més recentment, Els detalls del món (2005). Igualment ha cultivat la poesia amb El bell país on els homes desitgen els homes (1974) i The Blazing Library (1994), entre d'altres. El seu esperit crí­tic i la seva llengua magnètica i intensa li han valgut nombrosos guardons literaris.

Per la seva denúncia dels canvis econòmics, socials i culturals que es van produir a les Balears a les dècades dels 60-70 del segle XX, se'l considera un autor lluitador i crític. No obstant això, la seva obra va molt més enllà i fuig de simples classificacions.

Biel Mesquida ha estat també responsable de la secció de Ciències Biològiques de la Gran Enciclopèdia Catalana (1972-80), director d'Ucrònia d'Iniciativas Editoriales del 1977 al 1980, col·lecció literària vinculada a El Viejo Topo, així com cap del Servei de Comunicació, Recepció i Enllaç de la Universitat de les Illes Balears (1984-1996). Destaca el seu treball com a coguionista a la pel·lícula El Mar i les seves col·laboracions habituals a diverses publicacions com Lluc, Els Marges, Diario de Mallorca o El País, entre d'altres. De la mateixa manera és director del Festival de Poesia de la Mediterrània.

L'escriptura de Biel Mesquida, amb la seva recerca de la bellesa, el seu llenguatge poètic exuberant -gairebé desmesurat- i una crítica ferotge i àcida, és una de les més emblemàtiques del panorama literari català actual.