Autors i Autores

Josep M. Palau i Camps
1914-1996

Pòrtic

Josep Maria Palau i Camps (Barcelona, 1914 - Palma, 1996) poeta, novel·lista i autor dramàtic, a més de botànic, entomòleg i gestor turístic.

Crea la figura del detectiu Jaume Arbós, protagonista de diverses novel·les de lladres i serenos durant la dècada de 1980, d'entre les quals destaca Assassinat al Club dels poetes (1983). Però la seva trajectòria literària comença molt abans: el 1949 publica la seva primera peça dramàtica, Portes obertes, gènere que conrea en extens, i el 1951 poemes seus són inclosos a l'antologia Els poetes insulars de postguerra, de Manuel Sanchis Guarner.

Viu a Palma des del 1941 i aquesta ciutat li atorgaria el Premi Ciutat de Palma (1962) per la seva novel·la Els trasplantats, l'argument de la qual era una dura crítica a la situació dels immigrants. Des dels seus primers llibres es proposa viure i escriure la memòria del seu temps; així, és crític amb la Guerra Civil i amb el franquisme, però també amb la societat mallorquina.

Gran defensor de l'associacionisme, va ser vicepresident de l'Obra Cultural Balear i soci d'honor i vicepresident a les Illes (1985-1988) de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina actualitzada per Josep Miàs per a l'AELC.
Fotografia de l'arxiu de l'AELC.