Autors i Autores

Damià Pons

Biografia

Damià Pons i Pons neix a Campanet (Mallorca) el 22 del 10 del 1950. És poeta, assagista, historiador i ha dut a terme tasques de gestor cultural. Durant la seva joventut es trasllada a Barcelona per a seguir els estudis de Filologia Romànica, i es doctora en Filologia Catalana el 1997. A partir de la seva llicenciatura, el 1975, torna a Mallorca on es dedica a la investigació, tant literària com històrica, participa en la creació de revistes com Latitud 39º. També dirigeix durant dos anys la revista Lluc (1972-1973), una tasca que ha reprès fa poc, a la vegada que es converteix en la veu teòrica dels nous moviments plàstics mallorquins des de la seva faceta de crític d'art.

Com a poeta, resulta singular la seva trajectòria de publicacions. Comença a les pàgines d'un llibre col·lectiu, Temptant l’equilibri (1973), amb el recull Teranyina, i el 1977 publica en edició d'autor a la impremta Guaret de Campos el Mapa del desig, un títol que esdevindrà fonamental en la seva obra poètica. Ja l'any 2001, després d'un llarg silenci, farcit de nombroses actuacions cíviques i de recuperació de la cultura mallorquina, Damià Pons decideix reunir tota la seva obra, la publicada i la inèdita, sota el títol d'Els mapes del desig. S'hi descobreix aleshores tota la dimensió de la seva poesia, que la crítica ha qualificat l'obra d'en Pons com "una veu d’expressió potent i sincera, amb aquesta cruesa i sensibilitat que sols els poetes amb ofici poden mostrar."

Una altra faceta seva, la d'assagista i investigador, també mereix la nostra atenció. Pons ha fet crítica literària i estudiat especialment la Ideologia i cultura a la Mallorca d’entre els dos segles (1886-1905) (1998), i també la figura de Miquel dels Sants Oliver: El diari "La Almudaina" en l'època de Miquel dels Sants Oliver (1998).

Per altra banda, Damià Pons ha publicat articles de temàtica literària i cultural a revistes com Randa, Estudis baleàrics o Lluc, a més d’altres a diverses publicacions catalanes. També, en la seva tasca política, ha estat Conseller de Cultura i Patrimoni al Consell de Mallorca i Conseller d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears. És professor de Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears, així com membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i de l'Obra Cultural Balear.