Autors i Autores

Maria Josep Ragué Arias
1941-2019

Pòrtic

Maria Josep Ragué Arias (Barcelona, 1941-2019). Professora d’Història de les Arts Escèniques de la Universitat de Barcelona, assagista, narradora, dramaturga, periodista i traductora.

A causa d’una poliomielitis infantil els seus estudis universitaris segueixen diferents trajectòries però que acaben amb les llicenciatures en Ciències econòmiques i Ciències de la Informació a més del doctorat en Filologia Hispànica. La seva tesi doctoral tracta dels mites femenins grecs en el teatre espanyol del segle XX.

En plena joventut, la seva estada a Califòrnia (EUA) li permet connectar amb els moviments contraculturals i revolucionaris de finals dels anys seixanta del segle passat, principalment amb el moviment d’alliberament de la dona. Califòrnia trip (1971) i Hablan las Women’s (1972) són obres que recullen les vivències d’aquells anys.

Dins l’àmbit teatral, a més de professora universitària és autora de diverses obres d’assaig com Els personatges femenins de la tragèdia grega en el teatre català del segle XX (1989), Lo que fue Troya (1992), El teatro del fin de milenio en España: de 1975 hasta hoy (1996) i d’algunes peces de teatre sobre mites femenins grecs com Crits de gavines (1990).

Col·labora a diverses revistes teatrals com Yorick, Primer Acto, Assaig de Teatre o Artez i als últims anys fa la crítica teatral del diari El Mundo.

També ha traduït per al teatre Annie Wobbler d’Arnold Wesker que va obtenir un dels premis de traducció i ha participat com a ponent a diferents congressos i seminaris sobre teatre.

El 1984 publica el llibre de narracions I tornarà a florir la mimosa.

Fou sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

 

Pàgina elaborada per Francesc Viñas per a l’AELC.