Autors i Autores

M. Dolors Alibés i Riera
1941-2009

Pòrtic

Maria Dolors Alibés i Riera (Vidrà, 1941 - Sant Pau de Segúries, 2009), mestra i escriptora de narrativa infantil i juvenil.

Treballadora en la joventut a la fàbrica tèxtil de l'Ametlla de Merola, estudia Història d'adulta i comença a publicar als 38 anys. El seu primer llibre, Buscant un nom, obté un ressò notable. A partir d'aquí, comença la seva carrera literària, amb gairebé una quarantena de llibres de literatura infantil, contes i narracions breus, amb alguna incursió a la poesia. Durant els anys vuitanta i noranta publica relats curts en diferents revistes infantils i juvenils, com Cavall Fort, Rodamón o Tretzevents. També fa publicacions periòdiques en diaris com l’Avui, el 9 Nou, i el Regió 7, i col·labora en diferents emissores de ràdio, a banda de participar en l’elaboració de llibres de text. Al llarg dels anys trepitja moltes escoles per parlar i intercanviar experiències amb els alumnes.

Considerada una «mestra de la paròdia» amb influències de Rodari i inclosa en el corrent de l'absurd, els seus llibres tenen molta acció i fantasia i destaquen per la innovació lingüística i estilística, moltes vegades des del títol mateix. Alguns dels seus llibres, com Màquines d'empaquetar fum i altres enginys (1980), El planeta Mo (1988), Superfantasmes en un supermercat (1989) o Monstre busca monstra (1994) han conegut nombroses reedicions, així com traduccions, sobretot al castellà, però també al basc, al gallec, a l'aranès i al francès.

Va ser sòcia de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

 

Pàgina elaborada per Oriol Valls per a l'AELC.
Fotografia de portada: Juan López.