Autors i Autores

Francesc Bayarri

Biografia

Francesc Bayarri va nàixer a Almàssera (L'Horta) l'any 1961. Es va llicenciar en Dret per la Universitat de València l'any 1984, però sempre ha exercit com a periodista. Actualment coordina el Gabinet de Premsa de la Universitat de València.

Entre els anys 1981 i 1982 va col·laborar amb Diario de Valencia, i posteriorment es va incorporar a la redacció de Noticias al Día (octubre de 1982). L'any 1985 va dirigir i presentar un programa matinal en l'emissora Radiocadena, a València. En febrer de 1986 es va incorporar a la redacció del diari Levante-EMV, on va realitzar informació de tribunals. Els anys 1987 i 1988 va treballar com a col·laborador a la delegació del periòdic El País a València. En abril de 1989 va ser nomenat primer cap d'informatius de Ràdio 9, l'emissora autonòmica, d'on va dimitir el desembre de 1989. El 1990 es va incorporar a la plantilla del diari El País, on va treballar fins a novembre del 1996. Aquest mes va passar al Gabinet de Premsa de la Universitat de València, on continua a hores d'ara.

La seva primera novel·la, L'avió del migdia, va obtenir el premi València de Literatura de l'any 2001, que atorga la Diputació de València. L'obra fou publicada en l'editorial Bromera. L'any 2004 va veure la llum Febrer, una novel·la sobre el colp d'Estat de l'any 1981 a València. El llibre està editat per l'Eixam. La mateixa editorial va traure l'any 2006 Cita a Sarajevo, que l'any 2007 va rebre el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians al millor assaig publicat l'any anterior. L'any 2016 publica el llibre València sic transit, una narració sobre la inconsistència d'una vida humana i la perplexitat davant dels moviments de la Història, una galeria de caràcters i de situacions on es pot reconèixer la caricatura de tota una generació.

El 2018 apareix el recull d'investigacions periodístiques Matar Joan Fuster (i altres històries), que repassa diversos fets de l'anomenada transició democràtica al País Valencià.

També ha participat en els llibres col·lectius Nosaltres, exvalencians (2005), editat per L'Esfera dels Llibres (amb els coautors Toni Mollà, Joan Dolç, Emili Piera, Rafa Arnal i Manuel S. Jardí); i País Valencià, segle XXI, editat per la Universitat de València i Valencians pel Canvi en 2009. En l'àmbit universitari és coautor de llibres Per l'autonomia universitària. Commemoració dels 15 anys dels Estatuts de la Universitat de València (2001), i Memòria de Cinc Segles (2002).

Com a periodista també ha col·laborat en les revistes El Temps, Serra d'Or i Caràcters.