Autors i Autores

Joaquim G. Caturla

Biografia

Joaquim Gonzàlez i Caturla neix a Alacant el desembre del 1951. Estudia filologia hispànica i posteriorment treballa de professor d'institut a la seva ciutat. Catedràtic de batxillerat, és també professor de lingüística valenciana dels ICE de les universitats de València i Alacant.

El seu interès i amor per la llengua i la cultura del seu país, el porta a fer la seva primera entrada en l'escriptura. Aquesta primera irrupció, amb la publicació de dues antologies rondallístiques, té un gran èxit. Rondalles de l'Alacantí (1985) i Rondalles del Baix Vinalopó (1987) són acollides amb entusiasme per crítica i lectors. El paral·lelisme establert amb l'obra del seu paisà Enric Valor és inevitable; en la comparació amb el seu mestre antecessor, Caturla és receptor de molts elogis. A diferència de Valor, Caturla no treballa tant la reelaboració de la rondalla sinó que la dota d'una estructura lingüística molt especial. El seu vast coneixement de la llengua li permet utilitzar un llenguatge inspirat en la parla del seu poble sense renunciar a una llengua perfectament elaborada, cosa que aconsegueix a còpia de seleccionar i conjuminar acuradament el lèxic i la sintaxi. Així mateix, la seva versatilitat li permet elaborar un gran ventall de registres, tons i veus narratives que s'adeqüen a cadascuna de les seves obres.

El següent pas en el món literari s'acompleix amb l'escriptura del seu primer llibre de ficció, Un estiu amb Flora (1989), al qual segueixen diverses obres de literatura infantil i juvenil. Hi destaca la publicació Tot l'estiu per davant (1992), amb una gran tirada editorial i traduïda al gallec.

Durant la dècada dels noranta rep diferents guardons per la seva narrativa tant infantil com adulta (Premi Enric Valor, Premi Empar de Lanuza, Premi la Vall d'Albaida) i al tombant del segle publica les seves dues novel·les d'adults, La casa de les flors (1999) i L'home de l'estació (2005). Aquesta última publicació, que rep el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, suposa la seva consolidació com a narrador.

La seva pertinença a la generació d'escriptors valencians del sud l'emmarca en la tradició d'autors com el ja esmentat Enric Valor, Maria Ibars i Josep Iborra. La seva versatilitat literària l'aboca a l'adscripció dels diferents gèneres, però en tots s'hi destaca l'equilibri entre el realisme i proximitat de la localització de les seves obres, majoritàriament situades al seu Alacant natal. Com afirma l'autor, la concreció del lloc dels fets no evita la internacionalització de les històries, sempre i quan se'n faci el tractament adequat.

Participador actiu de la vida cultural del seu país, col·laborador en revistes i amant de la seva llengua i el seu poble a la vora del mediterrani, Joaquim G. Caturla està casat i té dos fills.