Autors i Autores

Pere Gomila

Pere Gomila en acció amb el grup Es Mussols (1977-1979)
L'autor a finals dels anys setanta recitant els seus versos, com ha fet i fa sovint.
Un altre recital, ja a la dècada dels vuitanta.
El poeta amb l'alcalde d'Alaior, a l'ajuntament.
Pere Gomila llegint els seus poemes a la ràdio, l'any 1996.

Biografia

Pere Gomila Bassa neix a Alaior, Menorca, l'any 1954. El seu pare, Arcadi Gomila, també poeta, és el primer a iniciar-lo en el món de les lletres.

De formació autodidacta, i després d'algun intent d'estudiar Filologia a distància, Pere Gomila publica, als 24 anys, Regió afòtica, el seu primer aplec de versos. Al mateix temps que l'autor es forma en les lletres a partir de lectures i coneixences vàries, l'any 1977 és un dels organitzadors del grup Es Mussols, projecte nascut a partir del poeta Jordi Vivet, que aleshores vivia a Menorca. Durant dos anys, el grup Es Mussols ofereix recitals de poesia juntament amb artistes plàstics, com per exemple els pintors Francesc Calvet, Pacífic Camps i Pere Pons, i els músics del grup Traginada, que després tingueren molta importància en la recuperació de la música tradicional de Menorca. Aquest grup, malgrat la seva curta durada, té un gran protagonisme en la vida cultural de l'illa de Menorca durant la Transició.

Els seus poemes apareixen de manera esparsa a revistes com Cairell, l'any 1979 i Reduccions, de Vic, els anys 1977 i 1989. L'any 1980, d'altra banda, a partir d'una idea del també poeta Víctor Compta publica els poemes -posteriorment editats per l'Institut Menorquí d'Estudis l'any 2000- Tannkas a la revista Druïda. Paral·lelament a la seva activitat d'organitzador i coordinador cultural en diversos aspectes de la cultura menorquina, Pere Gomila desenvolupa, doncs, la seva carrera poètica pausadament, però sense deixar mai de publicar. L'any 1984 apareix el seu segon poemari, Cristalls, a la col·lecció Quaderns Xibau de l'editorial Xibau de Ciutadella, avui en dia una col·lecció de poesia que publica l'Institut Menorquí d'Estudis. Anys més tard, el 1992, aquest Institut Menorquí d'Estudis del qual l'autor és membre i coartífex, publica Els colors de l'edat, el seu tercer aplec de versos.

Molt interessat des de sempre en la cultura i en la poesia dels autors de la seva illa, Pere Gomila escriu articles a diversos mitjans com la Revista de Menorca sobre autors com ara Josep M. Llompart o Gumersind Gomila, sobre qui no només ha escrit, sinó que també ha fet conferències.

L'any 2000 intervé com a poeta convidat en el I Encontre de Poesia dels Països Catalans, un recital organitzat per Francesc Calvet a Es Castell. Edició rere edició, Pere Gomila s'hi involucra més, de manera que és el presentador del vuitè encontre i el 2008 col·labora en la seva organització. En aquest recital anual hi són convidats poetes de tots els Països Catalans que fan una lectura dels seus versos i passen unes hores compartides entorn de la poesia.

Durant els dos anys que va existir la publicació setmanal Es Carrer de Menorca, entre el 2006 i el 2008, Pere Gomila hi escriu una col·laboració quinzenal. En l'àmbit de les publicacions locals, ha estat coordinador d'algunes revistes com els anuaris que edita una cooperativa de consum d'Alaior i una revista amb motiu del 25è aniversari del Conservatori de Menorca, entre d'altres. Des de l'any 2004 forma part del consell de redacció de la revista S'ull de Sol, on escriu regularment articles d'opinió.

Si bé no publicats en llibres monogràfics, darrerament els seus poemes es troben esporàdicament a publicacions de tot tipus. Des d'un poema de tipus social a l'antologia Tots els éssers. Poetes de Menorca pels drets humans, editat per Amnistia Internacional l'any 2007 -i del qual ell n'és el coordinador- als haikús que escriu a partir de les pintures de l'artista Marcel Villier al llibre Arquitectura i paisatge de Menorca (2006).

A banda de la creació poètica i les publicacions locals, Pere Gomila explora altres vessants de la literatura, de manera que té traduïts diversos poemes del portuguès Eugénio de Andrade -inèdits fins al moment- i d'altres poetes francesos, i ha adaptat alguna obra de teatre, com la versió que fa per a la companyia teatral La Clota a principis del 2006 de l'obra La reina de bellesa de Leenane, de l'irlandès Martin McDonagh.

Des de l'any 2004 és un dels organitzadors del recital Illanvers, inspirat d'alguna manera en aquella primera experiència d'Es Mussols. Illanvers es fa a l'estiu i hi participen poetes de Menorca, aplega també música, pintura i fotografia. De moment se n’han fet quatre edicions i se'n prepara una cinquena. Del projecte inicial van néixer uns blocs on hi ha els poetes que han participat en el recital.

Al mateix temps que continua en diverses tasques d'organització i coordinador de mitjans de comunicació i recitals de poesia, Pere Gomila s'interessa molt per la música. Melòman des de ben jove, des de l'any 2000 és president de l'associació Joventuts Musicals d'Alaior.