Autors i Autores

Àngel Guimerà
1845-1924

Cronologia d'estrenes de teatre

1879: 28 d'abril. Gal·la Placídia. D'aquesta tragèdia en tres actes i en vers, que el poeta va dedicar a la seva mare, se'n va fer una representació privada al Teatre Principal de Barcelona. La van representar: Carlota de Mena, Antoni Tutau, el doctor Blanc i Piera, els arquitectes Domènec i Muntaner i Vilaseca; el crític Yxart, el poeta Artur Gallart, el concertista Vidiella i altres amics de l'autor.
Més tard, el 8 de maig del mateix any, es va representar al Teatre Novetats per la mateixa actriu i els actors Tutau, Bertran, Isern, Pigrau, Carreres, Llibre i Cuffí.
El mestre Jaume Pahissa hi va posar música i la va transformar en òpera, que amb el mateix títol es va estrenar al Teatre Liceu l'any 1913.

1883: 20 d'octubre. Judith de Welp. D'aquesta tragèdia en tres actes i en vers, se'n va fer una sessió privada al Teatre Principal de Canet de Mar, representada per amics de l'autor, entre els quals hi havia el crític Yxart i el doctor Blanc, entre d'altres, amb la cooperació de la primera actriu del Romea, Balbina Pi, i Elvira Musté.
El dia 22 de gener del 1884 es va estrenar al Teatre Romea amb les actrius Pallardó i Parrenyo i els actors Goula, Bonaplata, Soler, Virgili, Muns, Muxart i Borrell.

1886: 24 de març. El fill del rei. Tragèdia en tres actes i en vers, estrenada al Teatre Novetats per la companyia Tutau-De Mena, amb Enric Borràs al capdavant.

1888: 7 de febrer. Mar i cel. Tragèdia en tres actes i en vers, estrenada al Teatre Romea per l'actriu Mercè Abella.
Amb aquesta obra va debutar, el 1906, com a actriu professional, Margarida Xirgu.

1890: 4 de febrer. Rei i monjo. Tragèdia en tres actes i en vers, estrenada al Teatre Romea per les actrius Mercè Abella, Carme Parenyo i els actors Bonaplata i Enric Borrás, entre d'altres.

1890: 15 de novembre. La boja. Drama en tres actes i en vers, dedicada a Salvador Mir i Pujol, i representada al Teatre Novetats de Barcelona, per Carlota de Mena, Teodor Bonaplata, Antoni Tutau, Miquel Pigrau, Ramon Soler i Joan Oliva, entre d'altres.

1890: 2 de desembre. La sala d'espera. Comèdia en un acte i en prosa estrenada al Teatre Novetats, a càrrec de Concepció Palà, Carme Parrenyo, Antoni Tutau, Hermenegild Goula, Enric Guitart i Lluís Muns, entre d'altres.

1892: 28 de març. La Baldirona. Comèdia en un acte i en prosa, estrenada al Teatre Novetats, dirigida per Antoni Tutau.

1892: 14 de maig. L'ànima morta. Tragèdia en tres actes i en vers, estrenada al Teatre Novetats. Dirigida per Antoni Tutau.

1892. Mestre Olaguer. Monòleg en vers, estrenat a Reus per Teodor Bonaplata i reprès l'any següent a Barcelona per Enric Borràs.

1893: 20 de maig. En Pólvora. Drama en tres actes i en prosa, estrenat al Teatre Novetats, dirigit per Antoni Tutau.

1894: 23 de febrer. Jesús de Natzareth. Tragèdia en cinc actes i en vers, amb música d'Enric Morera. Va ser estrenada al Teatre Novetats. En els papers principals: Concepció Palà, Concepció Ferrer, Enric Borràs. La direcció artística va anar a càrrec d'Enric Borràs.

1894: 24 de novembre. Maria Rosa. Drama en tres actes i en prosa, estrenat al Teatre Novetats, dirigit per Enric Borràs.
A la mateixa data, va ser estrenada en castellà al Teatro Español de Madrid. La traducció era signada per José de Echegaray.

1895: 24 d'abril. Les monges de sant Aimant. Llegenda dramàtica en quatre actes i en vers estrenada al Teatre Novetats, amb música del mestre Enric Morera.

1896: 24 d'abril. La festa del blat. Drama en tres actes i en prosa. Estrenat al Teatre Romea, amb direcció d'Enric Borràs.

1896: 30 de novembre. Tierra baja. La companyia Guerrero-Mendoza va estrenar en castellà al Teatro Español de Madrid el drama rural Terra baixa. La traducció era de José de Echegaray.

1897: 8 de febrer. Terra baixa. La versió original va ser estrenada per la companyia de Teodor Bonaplata al Teatre Principal de Tortosa. Després d'altres representacions a Gràcia, a Reus, a Sant Feliu i a Manresa, el dia 11 de maig de 1897, la companyia d'Enric Borràs en va fer la primera representació al Teatre Romea.
El gran creador de Manelic ha estat l'actor Enric Borràs, el qual el va interpretar centenars de vegades no solament a Catalunya, sinó a tota la peninsula i a Amèrica.

1898: 18 de març. El padre Juanico. La versió castellana de Mossèn Janot, feta per José de Echegaray, es va estrenar al Teatro Español de Madrid, per la companyia Díaz de Mendoza-Guerrero.

1898: 6 de maig. Mossèn Janot. L'estrena d'aquest drama va tenir lloc al Teatre Romea, per la companyia dirigida per Enric Borràs.

1899: 13 gener. La farsa. Aquesta comèdia en tres actes i en prosa es va estrenar al Romea.

1900: 6 d'abril. La filla de mar. Drama en tres actes i en prosa, estrenat al Teatre Romea, dirigida per Enric Borràs.
La filla del mar ha estat el tema d'una òpera italiana i d'una altra alemanya.

1901: 26 de març. Arran de terra. Drama en tres actes i en prosa. Estrenat en llengua italiana al Teatre Novetats, de Barcelona, amb el títol Scivolando sulla terra. La traducció d'aquesta obra, tal com se va estrenar, va ser feta per Antoni Grisanti.

1905: 18 de desembre. Andrònica. Tragèdia en tres actes i en vers. Traduïda al castellà per Luís López Ballesteros i estrenada amb el mateix títol al Teatro Español de Madrid per la companyia Díaz de Mendoza-Guerrero. En català, es va estrenar el 22 d'octubre del 1910 al Teatre Principal de Barcelona.

1905: 17 d'abril. Sol solet. Drama en tres actes i en prosa, estrenat al Teatre Romea. Direcció artística de Miquel Rojas.

1905: 23 de juliol. La Miralta. Estrenada, en la traducció castellana per Luís López Ballesteros, al Teatre Novetats de Barcelona, per la companyia Guerrero-Diaz de Mendoza, reforçada amb elements del teatre català, com Maria Morera i Pere Codina. En català es va estrenar el 20 de març del 1911 al Romea, sota la direcció de Pere Codina.

1906: 27 de març. En Pep Botella. Monòleg en prosa, estrenat al Teatre Romea per Jaume Borràs.

1906: 27 de març. L'Eloi. Drama en tres actes i en prosa. Estrenat al Teatre Romea.

1902: 11 de març. La Pecadora. Drama en tres actes i en prosa. Estrenada al Teatre Romea. Direcció d'Enric Borràs.

1902: 18 de novembre. Aigua que corre. Drama en tres actes i en prosa. Estrenat al Romea.

1904: 8 de febrer. El camí del sol. Tragèdia en tres actes i en vers. Estrenada al Teatre Romea de Barcelona.

1907: 17 de gener. La Sant Espina. Rondalla en tres actes i sis quadres, estrenada a les Audicions Graner, del Teatre Principal amb música del mestre Enric Morera.

1907: 6 de març. La resurrecció de Llàtzer. Pas bíblic, amb música del mestre Enric Morera.

1908: 18 d'abril. La reina vella. Rondalla en tres quadres i en prosa, estrenada al Teatre Principal. Partitura del mestre Enric Morera. Direcció d'Enric Giménez.

1908: 18 d'abril. L'Aranya. Drama en tres actes i en prosa. Traduïda al castellà per Luis López Ballesteros i estrenada al Teatro Español de Madrid per la companyia Díaz de Mendoza-Guerrero. El 16 d'octubre, L'Aranya en català s'estrena al Teatre Romea. Director artístic: Jaume Borràs.

1910: 14 d'abril. Sainet trist. Tres actes, estrenat al Romea amb direcció artística d'Adrià Gual. Director de la companyia: Enric Guitart.

1911: 15 d'abril. La reina jove. Drama romàntic en quatre actes, estrenat al Teatre Principal de Barcelona.

1912: 17 de gener. Titània. Es va estrenar al Gran Teatre del Liceu amb aquest títol una òpera del mestre Enric Morera, llibret d'Àngel Guimerà. Interpréts principals: la soprano Berlandí i els cantants Krismer i Baldini.

1917: 1 de març. Jesús que torna. Drama en tres actes i en prosa, estrenat al Teatre Novetats de Barcelona. Direcció artística d'Enric Borràs.

1917: 13 de desembre. Indíbil i Mandoni. Tragèdia en tres actes i en vers, estrenada al Teatre de Novetats de Barcelona, amb Maria Vila, Enric Borràs en els papers principals. Direcció Artística d'Enric Borràs.

1918: 19 d'abril. Al cor de la nit. Drama en tres actes i en prosa, estrenat al Teatre Romea.

1919: 20 de novembre. El alma es mia. La companyia Guerrero-Mendoza estrena a Madrid aquest drama en tres actes. La versió original, L'ánima és meva, va ser estrenada el 10 de febrer de 1920, al Teatre Novetats per la companyia de Jaume Borràs.

1921. L'autoritat governativa prohibeix l'estrena de Joan Dalla, prevista per al dia 11 de general, al teatre Novetats. S'estrena a Montblanc uns dies després i hi assisteix l'autor. A Barcelona, Joan Dalla es va estrenar al cop de poc temps de la mort d'Àngel Guimerà, al Teatro Español, a càrrec de la companyia de Jaume Borràs.

1921: 9 de desembre. Alta banca. Estrenada al Teatre Novetats de Barcelona.

1926: 2 d'octubre. Per dret diví. Drama en tres actes, començat per Ángel Guimerà i continuat sobre el pensament de l'autor per Lluís Via. Estrenada al Teatre Novetats per la companyia d'Enric Borràs, dirigida per Joaquim Montero.