Compatibilitat de la pensió amb els drets d'autor

Tot i que la compatibilitat de la pensió amb els drets d'autor està reconeguda legalment, encara hi ha dubtes sobre com fer-la efectiva a la pràctica. 

A l'apartat professional de la pàgina de l'AELC ja s'hi podia trobar informació sobre aquest tema i l'ampliem també compartint un material que CEDRO ha posat al seu abast i que ha creat l'Asociación Colegial de Escritores. 

D'una banda, es tracta d'un informe en què s'explica la situació actual. De l'altra, també hi ha un document de recomanacions pràctiques per a escriptors i traductors que volen sol·licitar aquesta compatibilitat. S'hi pot trobar, entre d'altres:

  • L'explotació de les obres publicades abans de la jubilació continua sent vigent després d'aquesta cobrant també el 100% de la jubilació.
  • Qualsevol jubilat pot realitzar activitats remunerades mentre el total no superi el salari mínim interprofessional (de 14.000 € l'any 2022).
  • El Reial Decret 302/2019 del 19 d'abril regula la compatibilitat de la pensió contributiva de jubilació i l'activitat de creació artística. Permet el cobrament de la pensió amb la realització d'activitats de creació intel·lectual sense limitació pel que fa als ingressos obtinguts amb aquesta activitat.

Consulta qui s'hi pot acollir i com al document de recomanacions.

Consulta l'informe sobre la situació del règim de compatibilitat entre jubilació i creació i l'anàlisi de la seva aplicació real.

Recorda que si ets soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana tens assessorament jurídic i fiscal en cas de tenir dubtes o problemes relacionats amb la teva activitat com a autor.

Fotografia de portada: Pexels / SHVETS production.